logo-print

Επεξεργασία δεδομένων ανηλίκων από το TikTok: Σε αναμονή της τελικής απόφασης

Το ΕΣΠΔ επιλύει τη διαφορά και κοινοποιεί τη δεσμευτική απόφασή του στην ιρλανδική εποπτική αρχή

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Το ΕΣΠΔ εξέδωσε απόφαση επίλυσης διαφοράς βάσει του άρθρου 65 ΓΚΠΔ, επί σχεδίου απόφασης της Ιρλανδικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων (DPC) σχετικά με την TikTok Technology Limited (TTL). Η δεσμευτική απόφαση εξετάζει νομικά ζητήματα που προκύπτουν από ενστάσεις κατά του σχεδίου απόφασης της DPC, ως επικεφαλής εποπτικής αρχής σχετικά για την TTL. Η δεσμευτική απόφαση του ΕΣΠΔ διασφαλίζει την ορθή και συνεκτική εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού από τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Η ιρλανδική αρχή εξέδωσε σχέδιο απόφασης μετά από έρευνα που διενήργησε σχετικά με την επεξεργασία από την TTL προσωπικών δεδομένων εγγεγραμμένων χρηστών του TikTok ηλικίας μεταξύ 13 και 17 ετών, καθώς και ορισμένα ζητήματα σχετικά με την επεξεργασία από προσωπικών δεδομένων παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών. Καθώς δεν επιτεύχθηκε συναίνεση επί των ενστάσεων που υπέβαλαν οι εποπτικές αρχές, το ΕΣΠΔ κλήθηκε να επιλύσει τη διαφορά.

Οι ενστάσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων, το κατά πόσον υπήρξε παραβίαση της προστασίας δεδομένων από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού όσον αφορά την επαλήθευση της ηλικίας και κατά πόσον υπήρξε παραβίαση της αρχής της θεμιτής επεξεργασίας. 

Η Ιρλανδική Αρχή θα εκδώσει την τελική της απόφαση, με βάση τη δεσμευτική απόφαση του ΕΣΠΔ, λαμβάνοντας υπόψη τη νομική εκτίμηση του Συμβουλίου, το αργότερο ένα μήνα μετά την κοινοποίηση της απόφασής του, σύμφωνα με το άρθρο 65 παρ.6 ΓΚΠΔ.

Από το δελτίο τύπου του ΕΣΠΔ

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
send