logo-print

Ολλανδία: Αντιρρήσεις της εποπτικής αρχής στη χρήση ηλεκτρονικού καταγραφέα κατανάλωσης αλκοόλ

Το νομοσχέδιο που τέθηκε υπόψιν της αρχής προβλέπει την ηλεκτρονική επιτήρηση των προσώπων στα οποία έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης κατανάλωσης αλκοόλ μέσα από «βραχιολάκι»

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Η ολλανδική αρχή προστασίας δεδομένων (Autoriteit Persoonsgegevens - AP) εξέφρασε την αντίθεσή της σε νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τη χρήση αλκοολόμετρου από πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ. Σύμφωνα με την AP, δεν είναι σαφές αν η συσκευή μέτρησης είναι αξιόπιστη, ασάφεια η οποία δεν μπορεί να επιτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στην Ολλανδία, ο νόμος προβλέπει ειδικές διαδικασίες και κυρώσεις για τα εγκλήματα που διαπράττονται υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ. Μεταξύ των διαδικασιών αυτών, η αρμόδια εισαγγελική αρχή μπορεί να επιβάλλει στον κατηγορούμενο τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης χρήσης ναρκωτικών ή κατανάλωσης αλκοόλ.

Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο έλεγχος τήρησης της απαγόρευσης αυτής γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος ή ούρων.

Πρόθεση του ολλανδού νομοθέτη είναι να αντικαταστήσει τον έλεγχο αυτό, ως προς την περίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ, με την υποχρέωση του κατηγορούμενου να φέρει στον αστράγαλο ειδική ηλεκτρονική συσκευή («αλκοολόμετρο»), το οποίο θα καταγράφει σε διαρκή βάση τα επίπεδα αλκοόλ μέσα από τον ιδρώτα του χρήστη.

Ψευδώς θετικά αποτελέσματα του αλκοολόμετρου

Η λειτουργία του αλκοολόμετρου δοκιμάστηκε σε πιλοτικό πρόγραμμα, από το οποίο όμως προέκυψαν αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία της συσκευής. Για παράδειγμα, περισσότερα από 1 στα 10 άτομα δήλωσαν ότι η ένδειξη για κατανάλωση αλκοόλ ήταν θετική χωρίς να έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Στην πραγματική χρήση της συσκευής, ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει οδυνηρές συνέπειες, ειδικά με δεδομένο πως το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη δυνατότητα αξιόπιστου επανελέγχου.

"Αν το αλκοολόμετρο κάνει λάθος, υπάρχει κίνδυνος να επιβληθεί σε κάποιον αυστηρότερη ποινή, ίσως και ποινή φυλάκισης, εντελώς άδικα", παρατηρεί μέλος της ολλανδικής αρχής. "Κάτι τέτοιο προφανώς δεν συνάδει με ένα κράτος δικαίου. Επομένως, το νομοσχέδιο πρέπει να αποσαφηνίσει το πώς θα αποτρέπονται τέτοιες καταστάσεις".

Ασάφεια σχετικά με τα καταχωρούμενα στοιχεία

Περαιτέρω, σύμφωνα με την AP, δεν είναι σαφές ποιες ακριβώς πληροφορίες καταγράφει το αλκοολόμετρο. Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο δεν διευκρινίζει αν η συσκευή καταγράφει μόνο την κατανάλωση αλκοόλ από τον χρήστη ή μετρά και τα ακριβή επίπεδα του αλκοόλ. Και στο ζήτημα αυτό, το νομοσχέδιο θα πρέπει να αναλυθεί και να τεκμηριωθεί καλύτερα.

Από το δελτίο τύπου της ολλανδικής αρχής

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ