logo-print

2.000 ευρώ πρόστιμο σε γιατρό για την ανάρτηση βίντεο με ασθενή στο Facebook στη Ρουμανία

Το βίντεο που τράβηξε ο γιατρός με το κινητό του κατέβηκε μέσα σε λίγες ώρες, αλλά ήταν ήδη αργά

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Την επιβολή προστίμου 2.000 ευρώ σε γιατρό ανακοίνωσε με δελτίο τύπου της η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ρουμανίας ANSPDCP για την ανάρτηση βίντεο με ασθενή στον λογαριασμό του στο Facebook.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρουμανικής αρχής, ο γιατρός τράβηξε βίντεο την ασθενή με το κινητό του και ακολούθως το δημοσιοποίησε στο Facebook. Από το υλικό που ανέβηκε αποκαλύπτονταν πληροφορίες όπως η εικόνα, η φωνή και το ονοματεπώνυμο της ασθενούς, αλλά και η κατάσταση της υγείας της.

Ο γιατρός διέγραψε την ανάρτηση την ίδια ημέρα, αλλά όχι πριν αυτή γίνει ορατή σε μεγάλο αριθμό χρηστών, αντιγραφεί και διαδοθεί σε μέσα ενημέρωσης.

Η ρουμανική αρχή διαπίστωσε την παραβίαση των άρθρων 5, 6 παρ.1α και 9 παρ.2α ΓΚΠΔ και επέβαλε στον γιατρό, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, το πρόστιμο των 2.000 ευρώ. Παράλληλα, δόθηκε στον γιατρό εντολή να διασφαλίζει εφεξής τη συμμόρφωσή του με τις απαιτήσεις νομιμότητας του Γενικού Κανονισμού, έτσι ώστε τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών του να τυγχάνουν επεξεργασίας μόνο για σκοπούς που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Από το δελτίο τύπου της ρουμανικής αρχής

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
send