logo-print

Η διακωμώδηση ενός αγνώστου στο Facebook κόστισε 10.000 ευρώ

Η ισπανική αρχή προστασίας δεδομένων επέβαλε βαρύ πρόστιμο σε χρήστη που αναπαρήγαγε βίντεο με τον καταγγέλλοντα σε κατάσταση μέθης

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με την αναπαραγωγή ήδη δημοσιοποιηθέντος υλικού.

Σύμφωνα με την εσφαλμένη άποψη αρκετών χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η προστασία των προσωπικών δεδομένων αίρεται με την αρχική δημοσιοποίηση αυτών, μετά την οποία μπορεί κανείς ελεύθερα να αναπαράγει το υλικό αυτό.

Το πρόστιμο των 10.000 ευρώ που επέβαλε η ισπανική αρχή προστασίας δεδομένων (AEPD) σε χρήστη του Facebook για το ανέβασμα ενός βίντεο επιβεβαιώνει πως η πραγματικότητα απέχει πολύ από την πεποίθηση αυτή.

Η απόφαση 558/2022 της AEPD

Ο καταγγέλλων διαμαρτυρήθηκε στην ισπανική αρχή για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του από ένα βίντεο που κυκλοφορούσε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικατύωσης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τον Ιανουάριο του 2020, ο καταγγέλλων βρισκόταν σε κατάσταση μέθης και είχε πάρει αγκαλιά έναν κάδο απορριμμάτων, όταν άγνωστος πέρασε από το σημείο με το αυτοκίνητό του.

Αντί να του προσφέρει κάποια βοήθεια, ο άγνωστος θεώρησε σωστό να βιντεοσκοπήσει με το κινητό του τον καταγγέλλοντα, σχολιάζοντας μάλιστα την κατάστασή του και χλευάζοντάς τον. Το βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 35 δευτερολέπτων, στάλθηκε αρχικά σε φίλους του αγνώστου μέσω WhatsApp και στη συνέχεια, όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, διαδόθηκε σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ένας εξ αυτών που αναπαρήγαγαν το υλικό ήταν και αυτός που την πλήρωσε.

Η ισπανική αρχή εντόπισε το επίμαχο υλικό και αφού ενήργησε για την άμεση απόσυρσή του, διερεύνησε την ευθύνη του χρήστη. Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, η AEPD διαπίστωσε πως ο καταγγέλλων μπορούσε να αναγνωριστεί από το βίντεο, ως εκ τούτου η ανάρτησή του στο διαδίκτυο συνιστούσε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Η επεξεργασία αυτή, σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνον εφόσον στηριζόταν σε μια από τις νομικές βάσεις του άρθρου 6 ΓΚΠΔ, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε εν προκειμένω.

Κατά συνέπεια, η AEPD διαπίστωσε την επεξεργασία δεδομένων χωρίς νομική βάση και επέβαλε στον χρήση του λογαριασμού πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί πως για τον υπολογισμό του προστίμου, η ισπανική αρχή εκτίμησε επιβαρυντικώς την κατάσταση του απεικονιζόμενου πολίτη και τις προθέσεις του χρήστη.

Ο μεν καταγγέλλων βρισκόταν σε ιδιαίτερη κατάσταση, λόγω μέθης, ο δε χρήστης αποσκοπούσε εμφανώς στον διασυρμό του προσώπου αυτού.

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Η Διαμεσολάβηση