logo-print

Πρόστιμο για απευθείας εμπορική προώθηση μέσω LinkedIn στη Ρουμανία

Η καταγέλλουσα εναντιώθηκε στην αποστολή των μηνυμάτων χωρίς αποτέλεσμα

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα της Ρουμανίας ολοκλήρωσε την έρευνα που διενήργησε στην ασφαλιστική εταιρεία NN Asigurari de Viata και διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 21 παρ. 3 ΓΚΠΔ.

Για την παραβίαση αυτή, η ρουμανική αρχή επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε κατόπιν καταγγελίας υποκειμένου των δεδομένων, σύμφωνα με την οποία η καταγγελλόμενη εταιρεία δεν ικανοποίησε το δικαίωμα εναντίωσης που άσκησε κατά της αποστολής προωθητικών μηνυμάτων μέσω LinkedIn Messaging.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 21 παρ.3 ΓΚΠΔ προβλέπει ότι: «Όταν τα υποκείμενα των δεδομένων αντιτίθενται στην επεξεργασία για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δεν υποβάλλονται πλέον σε επεξεργασία για τους σκοπούς αυτούς».

Από την έρευνα της αρχής προέκυψε ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν συμμορφώθηκε με τις διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς δεν έλαβε υπόψη του τα αιτήματα της καταγγέλλουσας, που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και με τα οποία εξέφραζε την επιθυμία της να μη λαμβάνει προωθητικά μηνύματα.

Εκτός από το πρόστιμο, η ρουμανική αρχή επέβαλε στον υπεύθυνο επεξεργασίας το διορθωτικό μέτρο της θέσπισης κατάλληλων και αποτελεσματικών εσωτερικών διαδικασιών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτημάτων που υποβάλλονται από τα υποκείμενα των δεδομένων και την τακτική εκπαίδευση του προσωπικού του.

Από το δελτίο τύπου της αρχής

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ