logo-print

10.000 ευρώ πρόστιμο για την αποστολή φωτογραφιών στο WhatsApp

Ο υπάλληλος που παρακολουθούσε τις κάμερες της φυλακής θεώρησε πως ήταν καλή ιδέα να στείλει φωτογραφίες επισκέπτριας σε συναδέλφους του

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ καλείται να πληρώσει υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας που είχε αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε φυλακές της Μαδρίτης.

Η ισπανική αρχή προστασίας δεδομένων AEPD έλαβε σχετική καταγγελία από τη διεύθυνση ασφάλειας των φυλακών για παραβίαση δεδομένων κατά τη λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης από εταιρεία σεκιούριτι και διενήργησε σχετική έρευνα. Επισημαίνεται ότι η λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης από εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας ρυθμίζεται από ειδική νομοθεσία και ειδικότερα τον νόμο 5/2014 για τις εταιρείες σεκιούριτι.

Σύμφωνα με την έρευνα της AEPD, υπάλληλος της εταιρείας, ο οποίος είχε αναλάβει να παρακολουθεί τις οθόνες του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, τράβηξε με το κινητό του φωτογραφίες από το υλικό των καμερών, τις οποίες στη συνέχεια απέστειλε σε συναδέλφους του μέσω WhatsApp. Στις φωτογραφίες απεικονιζόταν γυναίκα που είχε έρθει ως επισκέπτρια στις φυλακές.

Η ισπανική αρχή, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση, διαπίστωσε την παραβίαση του άρθρου 6 ΓΚΠΔ, κρίνοντας πως η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων της επισκέπτριας είχε γίνει χωρίς νόμιμη βάση.

Για την επιβολή του προστίμου των 10.000 ευρώ, η AEPD επιμέτρησε επιβαρυντικά τα καθήκοντα του καταγγελλόμενου, ως προσώπου που δουλειά του ήταν να παρακολουθεί υλικό καμερών, καθώς και τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις των υπαλλήλων εταιρειών σεκιούριτι.

Η απόφαση της AEPD είναι διαθέσιμη εδώ.

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

send