logo-print

Νέα διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτημάτων αρχικής χορήγησης αδειών διαμονής

Ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής

26/09/2023

02/10/2023

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’/5597/21.9.2023) των τροποποιήσεων των παραγράφων 10 και 11 του άρθρου 2 της υπ' αρ. 674588/11-11-2022 απόφασης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής προέβη σε ενημέρωση σχετικά με τη νέα διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτημάτων αρχικής χορήγησης αδειών διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4251/2014 και του π.δ. 106/2007.

Η νέα διαδικασία, μετά τις τροποποιήσεις, έχει ως εξής:

α) Ο αιτών υποβάλλει, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αίτηση για τη χορήγηση της αρχικής άδειας διαμονής και λαμβάνει άμεσα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την οποία έχει δηλώσει κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης, το αποδεικτικό υποβολής της αίτησης, που περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων και των εγγράφων που έχουν καταχωρισθεί στα αίτημα αρχικής χορήγησης ταυ τίτλου διαμονής. Το αποδεικτικό υποβολής συνιστά απόδειξη υποβολής της αίτησης, χωρίς να παρέχει στον αιτούντα τα δικαιώματα που απορρέουν από την άδεια διαμονής, την οποία αιτείται.

β) Η υπηρεσία μιας στάσης, η οποία έχει λάβει το ανωτέρω αίτημα αρχικής χορήγησης άδειας διαμονής, πρωτοκολλεί άμεσα το αίτημα και εντός προθεσμίας σαράντα (40) ημέρων το εξετάζει, ως προς τις τυπικές προϋποθέσεις του, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του ν. 4251/2014.

γ) Εφόσον η αίτηση του πολίτη τρίτης χώρας πληροί τις κατά νόμο αντίστοιχες προϋποθέσεις χορήγησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του ν. 4251/2014, η αρμόδια υπηρεσία μίας στάσης αποστέλλει στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αιτούντος, μέσω του Ο.Π.Σ. Μετανάστευση, το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα:

«Σας ενημερώνουμε ότι είναι δυνατή η λήψη της Βεβαίωσης της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του ν. 4251/20I4 ("Μπλε Βεβαίωση ") για το   ηλεκτρονικό σας αίτημα με α/α</Ε ........./> μέσω της διαδικασίας ανάκτηση αποδεικτικού υποβολής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Ο αιτών πολίτης τρίτης χώρας, μετά τη λήψη της ανωτέρω ενημέρωσης, εισέρχεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο σύνδεσμο «https:://portal.immίgrαtion.gov.gr/electronic-applications» και λαμβάνει τη βεβαίωση της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του ν. 4251/2014.

Στην περίπτωση, κατά την οποία δημόσια Αρχή (π.χ. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, προβαίνει σε έλεγχο της νόμιμης διαμονής πολίτη τρίτης χώρας κατά την περίοδο μεταξύ της υποβολής του αιτήματος αρχικής χορήγησης και της λήψης της βεβαίωσης της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του ν. 4251/2014, θα πρέπει να: i) ελέγχει τη νομιμότητα διαμονής ως προς την κατοχή ομοιόμορφης (ή ελευθέρου 90ημέρου κατά περίπτωση) ή εθνικής θεώρησης εισόδου και ii) επικοινωνεί με την αρμόδια υπηρεσία μίας στάσης αναφορικά με την πλήρωση ή μη των προϋποθέσεων της παραγράφου 5 ταυ άρθρου 8 του ν. 4251/2014, σε περίπτωση που έχει λήξει η περίοδος ισχύος της θεώρησης εισόδου.

δ) Εφόσον ο αιτών, κατά την υποβολή του αιτήματός του, δεν υποβάλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης της βεβαίωσης της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του ν. 4251/2014, η αίτησή του απορρίπτεται, εφαρμοζόμενων κατά τα λοιπά των διατάξεων του ν. 4251/2014, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 20 του ν. 5038/2023, ιδίως στις περιπτώσεις που το αίτημά του περιλαμβάνει πλαστές ή παραπλανητικές πληροφορίες και στοιχεία.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση, κατά την οποία το αίτημα παρουσιάζει ελλείψεις σε σχέση με τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά, εξετάζεται σύμφωνα με την πάγια διοικητική διαδικασία (αλληλογραφία προσκόμισης συμπληρωματικών δικαιολογητικών, έκδοση βεβαίωσης εφόσον η αίτηση συμπληρωθεί, απόρριψη του αιτήματος εάν δεν προσκομισθούν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά κλπ.)

Επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες μίας στάσης, αφού εξετάσουν το σύνολο των υποβληθεισών πληροφοριών / στοιχείων και διαπιστώσουν ότι ο αιτών έχει υποβάλει παραπλανητικές πληροφορίες ή έχει ενεργήσει παρελκυστικά με σκοπό τη λήψη της βεβαίωσης της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του ν. 4251/2014 (π.χ. έχει μεταφορτώσει σε όλα τα πεδία το ίδιο έγγραφο), η αίτηση εξετάζεται υπό το πρίσμα της υπαγωγής στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 20 του ν. 5038/2023. Στην περίπτωση αυτή, το αίτημα απορρίπτεται αιτιολογημένα, δυνάμει των ρυθμίσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 20 του ν. 5038/2023, ο αιτών υπάγεται στην απαγόρευση πρόσβασης σε άδεια διαμονής για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών και η αρμόδια υπηρεσία μιας στάσης ενημερώνει τις κατά περίπτωση αρμόδιες Αρχές. Συναφώς, η πληροφορία της υπαγωγής του απορριφθέντος πολίτη τρίτης χώρας στην πενταετή απαγόρευση, θα ενσωματώνεται από την υπηρεσία μίας στάσης στο πεδίο «Παρατηρήσεις» ταυ ΟΠΣ Μετανάστευση, ώστε να ενημερώνεται το σύνολο των υπηρεσιών μίας στάσης.

Πηγή: dsa.gr

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ