logo-print

Εθνική Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση 2 θέσεων Συμβούλων (ΦΕΚ ΑΣΕΠ/41/1-11-23)

Δείτε αναλυτικά την περιγραφή της θέσης, τα προσόντα και τα κωλύματα επιλογής, τη διαδικασία και την προθεσμία υποβολής αιτήσεων

02/11/2023

03/11/2023

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκήρυξη για την πλήρωση 2 θέσεων Συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΦΕΚ ΑΣΕΠ/41/1-11-23).

Συγκεκριμένα, στην υπ’ αριθμ. 39303 Ανοιχτή Συμπληρωματική Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση δύο (2) θέσεων Συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ.), προβλέπεται ότι:

Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ανεξάρτητη διοικητική αρχή, έχει ως αντικείμενο (α) την ανάπτυξη και προαγωγή της εθνικής στρατηγικής, πολιτικής και δράσης στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων, τη διασφάλιση της διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, συνοχής και εναρμόνισης των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημόσιων συμβάσεων προς το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, τη διαρκή βελτίωση του νομικού πλαισίου των δημόσιων συμβάσεων και την τήρησή του από τα δημόσια όργανα και τις αναθέτουσες αρχές και (β) την επίλυση των διαφορών που ανακύπτουν κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης των συμβάσεων δημοσίων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, ύστερα από την άσκηση προδικαστικής προσφυγής.

Περιγραφή της θέσης

- Αρμοδιότητες: Οι Σύμβουλοι ασκούν τις αρμοδιότητες που τους ανατίθενται και μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία των οργανικών μονάδων και των Κλιμακίων που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους. Ειδικότερα, συντονίζουν και κατευθύνουν τα μέλη και το επιστημονικό προσωπικό της Αρχής που υπάγεται στον τομέα αρμοδιότητάς τους και προΐστανται των Κλιμακίων σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας της Αρχής.

- Αποδοχές: Ως προς τις αποδοχές των Συμβούλων της Αρχής εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 και η παρ. 13 του άρθρου 13 του ν. 2703/1999, καθώς και η υπ’ αρ. 19147/20.6.2022 (Υ.Ο.Δ.Δ. 517) κοινή υπουργική απόφαση.

Νόμιμες προϋποθέσεις - Προσόντα

Στις θέσεις των Συμβούλων της Αρχής επιλέγονται:

α) συνταξιούχοι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι ή Σύμβουλοι του Συμβουλίου της Επικρατείας,

β) συνταξιούχοι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι ή Σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

γ) συνταξιούχοι Πρόεδροι Εφετών ή Εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων με εμπειρία στο δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων,

δ) συνταξιούχοι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι ή νομικοί σύμβουλοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με εμπειρία στο δίκαιο των δημόσιων συμβάσεων,

ε) ομότιμοι Καθηγητές Νομικών Σχολών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας, με γνωστικό αντικείμενο συναφές προς το δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων.

Κωλύματα - Ασυμβίβαστα

α) Στο πρόσωπο των Συμβούλων δεν πρέπει να συντρέχουν τα κωλύματα της παρ. 4 και 6 του άρθρου 3 του ν. 3051/2002, με την επιφύλαξη του άρθρου 349 του ν. 4412/2016, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 του ν. 4912/2022.

β) Οι Σύμβουλοι της Αρχής είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τελούν δε, για το λόγο αυτόν, σε αναστολή άσκησης οποιουδήποτε άμισθου ή έμμισθου δημόσιου ή δικηγορικού λειτουργήματος, συμπεριλαμβανομένης της ιδιότητας του εταίρου δικηγορικής εταιρείας, ή οποιασδήποτε άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Αν κατέχουν, με οποιαδήποτε ιδιότητα, έμμισθη θέση στον δημόσιο τομέα, κατά την έννοια της περ. α ́ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, απαλλάσσονται, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, από την υποχρέωση άσκησης των καθηκόντων της θέσης τους.

γ) Οι Σύμβουλοι της Αρχής απαγορεύεται, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, να ασκούν οποιουδήποτε είδους εμπορική δραστηριότητα ή να είναι μέτοχοι ή να εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε οικονομικό φορέα που αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.

δ) Οι Σύμβουλοι της Αρχής απαγορεύεται, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, να είναι μέλη πολιτικού κόμματος.

ε) Δεν διορίζεται σε θέση Συμβούλου της Αρχής εκείνος ο οποίος έχει ο ίδιος ή ο σύζυγός του ή πρόσωπο με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή συγγενής του μέχρι β ́ βαθμού ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, με το οποίο συνδέεται στενά, άμεσο προσωπικό, οικονομικό ή άλλου είδους συμφέρον, το οποίο να επηρεάζει ή να φαίνεται να επηρεάζει την αμερόληπτη και αντικειμενική κρίση του κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής (υποψηφιοτήτων)

Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για διορισμό στις προκηρυσσόμενες θέσεις και διαθέτουν τα απαιτούμενα από την παρούσα προκήρυξη τυπικά και ουσιαστικά προσόντα καλούνται να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και να την υποβάλουν είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ακόλουθη διεύθυνση: Υπουργείο Δικαιοσύνης, Τμήμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Α7), Μεσογείων 96 Τ.Κ. 11527.

Οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από: α) αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, β) υπεύθυνη δήλωση ότι στο πρόσωπο του υποψηφίου δεν συντρέχει κάποιο από τα προβλεπόμενα κωλύματα διορισμού ή ότι αν ο υποψήφιος επιλεγεί θα προβεί, αμέσως μετά την διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και πριν τον διορισμό του στις απαιτούμενες ενέργειες προς άρση τυχόν κωλύματος, καθώς και γ) οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο αποδεικνύει την απαιτούμενη εμπειρία στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων και επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι 10 ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης της πρόσκλησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ