logo-print

Κύπρος: Επίπληξη για τη μη ενημέρωση υποκειμένου κατά την ενοικίαση αυτοκινήτου

Η συσκευή παρακολούθησης που προβλημάτισε τον καταγγέλλοντα αποδείχθηκε πομποδέκτης πληρωμής διοδίων στην Ιαπωνία

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Επίπληξη απηύθυνε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Κύπρου σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων για την παραβίαση της υποχρέωσης του άρθρου 13 ΓΚΠΔ περί ενημέρωσης των υποκειμένων των δεδομένων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία υποβλήθηκε στην πολωνική εποπτική αρχή και διαβιβάστηκε στην Κύπρο μέσω του μηχανισμού μιας στάσης, ο καταγγέλλων νοίκιασε ένα αυτοκίνητο από την καταγγελλόμενη, για την ενοικίαση του οποίου του ζητήθηκε σειρά προσωπικών δεδομένων του, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, διεύθυνση ξενοδοχείου στην Κύπρο και αριθμός δωματίου, δελτίου τατότητας και άδεια οδήγησης.

Ο καταγγέλλων ισχυρίστηκε πως δεν έλαβε ποτέ τις πληροφορίες του άρθρου 13 ΓΚΠΔ, οι οποίες θα έπρεπε να του έχουν δοθεί κατά τον χρόνο της συλλογής των δεδομένων του. Παράλληλα, προέβαλε τον ισχυρισμό πως όταν μπήκε στο αυτοκίνητο διαπίστωσε πως αυτό έφερε κάμερα παρακολούθησης και πιθανώς GPS tracker.

Η κυπριακή εποπτική αρχή διερεύνησε την καταγγελία και διαπίστωσε πως τα οχήματα της εταιρείας δεν φέρουν συστήματα GPS ή καμερών. Η συσκευή που είχε εντοπιστεί από τον καταγγέλλοντα προερχόταν από την Ιαπωνία, χώρα εισαγωγής του αυτοκινήτου, και αποτελούσε συσκευή αυτόματης πληρωμής διοδίων, η οποία ήταν βέβαια πλέον μη λειτουργική.

Ως προς την ενημέρωση του υποκειμένου, η Επίτροπος διαπίστωσε πως πράγματι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 13 ΓΚΠΔ, αφού οι προβλεπόμενες στο άρθρο πληροφορίες δεν δόθηκαν παρά μόνο προς την Αρχή μετά την έναρξη της έρευνας.

Για την παραβίαση αυτή η Επίτροπος απηύθυνε επίπληξη.

Photo by Garrison Gao from Pexels

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

send