logo-print

Νομική διαμάχη για το εμπορικό σήμα DIEGO MARADONA: Τι έκρινε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ

09/11/2023

10/11/2023

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Με απόφασή του στη νομική διαμάχη για το εμπορικό σήμα DIEGO MARADONA, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι ορθώς το EUIPO αρνήθηκε να καταχωρίσει τη μεταβίβαση του εν λόγω σήματος υπέρ της αργεντινής εταιρίας Sattvica.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, τα έγγραφα που προσκομίστηκαν προς στήριξη της αίτησης καταχώρισης της μεταβίβασης δεν αποδεικνύουν την εκχώρηση του σήματος στην εν λόγω εταιρία.

Ιστορικό υπόθεσης

Η Sattvica είναι εταιρία που εδρεύει στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή) και ανήκει στον πρώην δικηγόρο του ποδοσφαιριστή Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Τον Ιούλιο του 2001, ο Μαραντόνα υπέβαλε αίτηση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) για την καταχώριση του λεκτικού σημείου DIEGO MARADONA ως σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καταχώριση ζητήθηκε για διάφορα προϊόντα ατομικής περιποίησης και καλλυντικά, καθώς και για είδη ένδυσης, υπόδησης και πιλοποιίας, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης. Η αίτηση κάλυπτε επίσης ένα ευρύ και ποικίλο φάσμα υπηρεσιών, από υπηρεσίες εστίασης και ξενοδοχειακές υπηρεσίες έως υπηρεσίες πληροφορικής και διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το σήμα καταχωρίστηκε τον Ιανουάριο του 2008.

Ο Μαραντόνα απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2020. Τον Ιανουάριο του 2021 η Sattvica, θεωρώντας ότι το σήμα είχε μεταβιβαστεί σε αυτήν, ζήτησε από το EUIPO να καταχωρίσει τη μεταβίβαση στο μητρώο με βάση δύο έγγραφα που είχε συντάξει ο Μαραντόνα υπέρ της: μια άδεια εμπορικής χρήσης σημάτων με ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου 2015 και μια μη χρονολογημένη συμφωνία παραχώρησης της άδειας χρήσης του σήματος. Το EUIPO καταχώρισε αρχικά τη μεταβίβαση στο μητρώο.

Στη συνέχεια, οι κληρονόμοι του Μαραντόνα πέτυχαν την ακύρωση της καταχώρισης της μεταβίβασης του σήματος.

Με απόφαση του Μαρτίου του 2022, το EUIPO έκρινε ότι η Sattvica δεν είχε υποβάλει έγγραφα που να αποδεικνύουν δεόντως τη μεταβίβαση του σήματος σε αυτήν. Η Sattvica ζήτησε από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακυρώσει την απόφαση του EUIPO.

Η απόφαση του Γεν. Δικαστηρίου

Το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή της Sattvica.

Επιβεβαιώνει την εκτίμηση του EUIPO: τα έγγραφα που προσκόμισε η εν λόγω εταιρία δεν αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την εκχώρηση του σήματος σε αυτήν βάσει σύμβασης υπογεγραμμένης από αμφότερους τους συμβαλλομένους (Sattvica και Μαραντόνα).

Επιπλέον, δεδομένου ότι ο Μαραντόνα είχε αποβιώσει πριν από την υποβολή της αίτησης καταχώρισης της μεταβίβασης, η Sattvica δεν είχε τη δυνατότητα να διορθώσει τις διαπιστωθείσες παρατυπίες, ούτε μπορούσε να προσκομίσει άλλα έγγραφα.

To πλήρες κείμενο της διατάξεως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα CURIA

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ