logo-print

Γαλλία: Επίπληξη σε δύο Υπουργεία για την αποστολή πολιτικής επικοινωνίας σε δημοσίους υπαλλήλους

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε σε 2.346.303 δημοσίους υπαλλήλους ενημερωτικό βίντεο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδίαζε

14/11/2023

17/11/2023

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

1590 καταγγελίες δέχθηκε η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων CNIL από δημοσίους υπαλλήλους, μετά την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος σε αυτούς από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Stanislas Guerini στις 26 Ιανουαρίου 2023.

Το email είχε τον τίτλο «Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση: Μήνυμα του Stanislas Guerini προς τους δημοσίους υπαλλήλους» και εστάλη σε 2.346.303 υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς. Το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος περιελάμβανε ένα βίντεο του Υπουργού διάρκειας 6 λεπτών και 36 δευτερολέπτων, με τον ίδιο τίτλο, καθώς και ένα PowerPoint με τίτλο «Για τις συντάξεις μας: Ένα σχέδιο για δικαιοσύνη, ισότητα και πρόοδο».

Σκοπός της αποστολής του υλικού ήταν η προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που σχεδίαζε τότε ο Υπουργός και ο επηρεασμός των δημοσίων υπαλλήλων ως προς την κρισιμότητα, αλλά και τα ευεργετήματα, της μεταρρύθμισης αυτής.

Οι καταγγέλλοντες διαμαρτυρήθηκαν αφενός διότι θεώρησαν πως το email που δέχθηκαν συνιστούσε πολιτική επικοινωνία, αφετέρου διότι η αποστολή του έγινε μέσω του email που χρησιμοποιούσαν για το ENSAP (Espace Numérique Sécurisé de l’Agent Public), την ψηφιακή πλατφόρμα ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων.

Η CNIL συμφώνησε και ως προς τα δύο σκέλη και υπενθύμισε πως η επικοινωνία μιας δημόσιας αρχής με τους υπαλλήλους της δεν μπορεί να γίνεται χωρίς κανόνες και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση της γαλλικής αρχής, η οποία εξέτασε την υπόθεση ως επεξεργασία δεδομένων και όχι ως ηλεκτρονική επικοινωνία, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών, που διαχειρίζεται το ENSAP, ενήργησαν ως από κοινού υπεύθυνοι επεξεργασίας και επεξεργάστηκαν τα προσωπικά δεδομένα των παραληπτών προς τον σκοπό της αποστολής πολιτικής επικοινωνίας.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη δεν είχε καμία σχέση με τη λειτουργία της πλατφόρμας και τους σκοπούς επεξεργασίας δεδομένων που προβλέπουν οι διατάξεις για τη λειτουργία της αυτή, ενώ είχε σαφώς πολιτικό χαρακτήρα, όπως αυτό προέκυπτε από τον χρόνο της αποστολής του, αλλά και το περιεχόμενο του μηνύματος του Υπουργού, ο οποίος σαφώς επιχειρούσε να πείσει τους δημοσίους υπαλλήλους για την ανάγκη να στηριχθεί η μεταρρύθμισή του.

Η CNIL υπενθύμισε πως οι δημόσιες αρχές μπορούν να επικοινωνούν με τους υπαλλήλους τους και να τους παρέχουν κάθε πληροφορία σχετική με την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή το καθεστώς απασχόλησής τους, πάντοτε όμως σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν το μέσο και τις πληροφορίες που χρησιμοποιούν.

Η χρήση των δεδομένων επικοινωνίας των αποδεκτών μέσα από τα αρχεία του ENSAP δεν σχετιζόταν με την αποστολή της πλατφόρμας, ούτε και τηρούσε τις νομοθετικές διατάξεις για τη λειτουργία της.

Κατά τούτο, η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των παραληπτών του μηνύματος έγινε κατά τρόπο ασύμβατο προς τους σκοπούς για τους οποίους τα δεδομένα είχαν συλλεγεί, ως εκ τούτου είχε παραβιάσει την αρχή του περιορισμού του σκοπού του άρθρου 5 παρ.1β’ ΓΚΠΔ.

Για την παραβίαση αυτή, η CNIL απηύθυνε επίπληξη στα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Photo by Burst from Pexels

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

send