logo-print

Υπαγωγή ανήλικου τέκνου σε ασφαλιστικό φορέα με τη συναίνεση ενός γονέα

Συνήγορος του Πολίτη: Ο ασφαλιστικά μη ενήμερος γονέας δεν συναινούσε στη διαγραφή του παιδιού από τον φορέα του, ώστε να αυτό να καλυφθεί από τον φορέα του έτερου γονέα

15/11/2023

17/11/2023

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση

Ιστορικό

Γονέας απευθύνθηκε στον Συνήγορο, επειδή το ανήλικο τέκνο έμενε ακάλυπτο ιατροφαρμακευτικά, λόγω μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από μέρους του άλλου γονέα, στον ασφαλιστικό φορέα του οποίου το παιδί ήταν έμμεσα ασφαλισμένο.

Διερεύνηση

Ο αναφερόμενος γονέας επιθυμούσε την υπαγωγή του παιδιού στη δική του ασφάλιση, όμως ο φορέας του δεν μπορούσε να την πραγματοποιήσει, χωρίς προηγούμενη διαγραφή του παιδιού από την ασφάλιση του άλλου γονέα. Ο ασφαλιστικός φορέας του οφειλέτη γονέα δεν προέβαινε σε διαγραφή του παιδιού, χωρίς τη συναίνεση του άμεσα ασφαλισμένου, αλλά ο γονέας που δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμερος δεν συναινούσε στη διαγραφή του παιδιού από τον φορέα του. Ο Συνήγορος διευκρίνισε προς τον ΕΦΚΑ ότι η έλλειψη συναίνεσης του άμεσα ασφαλισμένου στη διαγραφή του παιδιού είχε ως συνέπεια να στερείται το ανήλικο το δικαίωμά του στην κοινωνική πρόνοια, αφού στην πράξη δεν μπορούσε να καλυφθεί ιατροφαρμακευτικά, οπότε ήταν ουσιαστικά ανασφάλιστο. Για τον λόγο αυτό, ήταν επιβεβλημένη η ασφαλιστική κάλυψή του από τον φορέα του γονέα, που ήταν ασφαλιστικά ενήμερος, επομένως και η διαγραφή του από τον φορέα του μη ενήμερου γονέα, χωρίς τη συναίνεση του τελευταίου.

Έκβαση

Ο ΕΦΚΑ δέχθηκε την πρόταση του Συνηγόρου και την υπαγωγή του παιδιού, ως έμμεσου μέλους, στην ασφάλιση του μόνου ενήμερου ασφαλιστικά γονέα, παρά την έλλειψη συναίνεσης του άλλου.

Από το Τετραμηνιαίο Δελτίο Μαΐου-Αυγούστου 2023 της ανεξάρτητης αρχής

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ