logo-print

ΕΣΠΔ: Επιτυχής η εφαρμογή του ΓΚΠΔ κατά τα πρώτα 5,5 έτη

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων υποβάλλει τις απόψεις του προς την Επιτροπή και επισημαίνει την ανάγκη στελέχωσης και χρηματοδότησης των εποπτικών αρχών

19/12/2023

19/12/2023

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Βρυξέλλες, 15 Δεκεμβρίου –

Στην τελευταία συνεδρίασή του, το ΕΣΠΔ εξέδωσε τις απόψεις του προς τον σκοπό σύνταξης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του ΓΚΠΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 97 ΓΚΠΔ προβλέπει πως κάθε τέσσερα χρόνια η Επιτροπή υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με την αξιολόγηση και την αναθεώρηση του Γενικού Κανονισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο

Το ΕΣΠΔ θεωρεί ότι η εφαρμογή του ΓΚΠΔ κατά τα πρώτα 5,5 χρόνια υπήρξε επιτυχής. Παρόλο που αρκετές σημαντικές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά, το ΕΣΠΔ θεωρεί ότι είναι πρόωρο να αναθεωρηθεί ο ΓΚΠΔ σε αυτό το χρονικό σημείο και καλεί τους συννομοθέτες να εγκρίνουν ταχέως τον νέο κανονισμό που θεσπίζει πρόσθετους διαδικαστικούς κανόνες σχετικά με τη διασυνοριακή επιβολή του Γενικού Κανονισμού. Επιπλέον, το ΕΣΠΔ τονίζει ότι τόσο το ίδιο, όσο και οι εθνικές εποπτικές αρχές, χρειάζονται επαρκείς πόρους για να συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

Το ΕΣΠΔ έχει εδραιώσει τη θέση του ως το όργανο της ΕΕ που είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της συνεπούς εφαρμογής του ΓΚΠΔ, κάνοντας χρήση του συνόλου των μέσων που διαθέτει. Έχει δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη εγγράφων καθοδήγησης για να συμβάλει στην προώθηση της συμμόρφωσης μεταξύ των υπευθύνων επεξεργασίας και των εκτελούντων την επεξεργασία και της συνεπούς επιβολής από τις εποπτικές αρχές. Επιπλέον, παρείχε ένα πλαίσιο για την πρακτική εφαρμογή εργαλείων συμμόρφωσης, όπως οι κώδικες δεοντολογίας και οι μηχανισμοί πιστοποίησης, το οποίο τους επέτρεψε να λειτουργήσουν με συνεπή τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ. Επιπλέον, το ΕΣΠΔ έχει διαδραματίσει εύστοχα τον μοναδικό του ρόλο στην επίλυση διαφορών σε διασυνοριακές υποθέσεις, διασφαλίζοντας έτσι τη συνεπή εφαρμογή του ΓΚΠΔ.

Όσον αφορά την επιβολή, το ΕΣΠΔ είναι πεπεισμένο ότι η αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών οδηγεί σε μια κοινή κουλτούρα προστασίας δεδομένων. Τα υφιστάμενα εργαλεία του ΓΚΠΔ έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται με επαρκώς εναρμονισμένο τρόπο.

Το ΕΣΠΔ και οι εποπτικές αρχές θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της επιβολής και την επίτευξη αποτελεσματικότερων και συνεπέστερων αποτελεσμάτων εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Δεδομένης της σημασίας του εξορθολογισμού των εθνικών δικονομικών κανόνων, το ΕΣΠΔ υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2022 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν "κατάλογο επιθυμιών" σχετικά με τις διαδικαστικές πτυχές που θα μπορούσαν να εναρμονιστούν σε επίπεδο ΕΕ. Η κοινή γνώμη του ΕΣΠΔ και του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων της 19ης Σεπτεμβρίου 2023 σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση πρόσθετων διαδικαστικών κανόνων σχετικά με την επιβολή του ΓΚΠΔ, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η πρόταση αποσκοπεί στην προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής των κανόνων προστασίας δεδομένων και προτίθεται να υλοποιήσει πολλές από τις προτάσεις που περιέχονται στον "κατάλογο επιθυμιών"- διατύπωσε επίσης ορισμένες συστάσεις για να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα του επικείμενου κανονισμού.

Επιπλέον το ΕΣΠΔ καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι όλες οι εποπτικές αρχές διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθώς υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις μπροστά τους. Πρώτα απ' όλα, το συνεχώς εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο παρουσιάζει καθημερινά νέες προκλήσεις για την προστασία των δεδομένων. Εξετάζεται επίσης ή έχει εισαχθεί νέα νομοθεσία, η οποία προβλέπει πρόσθετους κανόνες για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου και τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή οικονομία, όπως η DMA, η DSA, η DGA ή η πρόταση νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτοί οι νέοι νόμοι ενδέχεται να αναθέσουν πρόσθετες αρμοδιότητες στις εποπτικές αρχές ή το ΕΣΠΔ όσον αφορά την επιβολή και την εποπτεία.

Ωστόσο, υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ αυτού του αυξανόμενου φόρτου εργασίας και των διαθέσιμων πόρων. Επιπροσθέτως, τα καθήκοντα του ΕΣΠΔ και των εποπτικών αρχών βάσει του ΓΚΠΔ συνεχίζονται με αυξημένη ένταση. Επιπλέον, η αυξημένη συνεργασία για την επιβολή της νομοθεσίας μεταξύ των εποπτικών αρχών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπλοκή του ΕΣΠΔ, είχε σημαντικό αντίκτυπο στον φόρτο εργασίας. Η επιτυχία στην εκτέλεση αυτών των καθηκόντων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πόρους που διαθέτουν οι εποπτικές αρχές και το Συμβούλιο, μεταξύ άλλων μέσω της γραμματείας του. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η Γραμματεία του ΕΣΠΔ διαθέτει τους απαραίτητους πόρους, καθώς διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προετοιμασία και την εκτέλεση πολλών από τα καθήκοντα που ανατίθενται στο ΕΣΠΔ.

Όσον αφορά τις διεθνείς διαβιβάσεις, το ΕΣΠΔ υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχισης της ανάπτυξης αποφάσεων επάρκειας με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς και αναμένει από την Επιτροπή να ολοκληρώσει τις εργασίες της για την αναθεώρηση των αποφάσεων επάρκειας που εκδόθηκαν βάσει της οδηγίας 95/46/ΕΚ.

Επιπλέον, το ΕΣΠΔ ενθαρρύνει την Επιτροπή να συνεχίσει να αναπτύσσει τη διεθνή συνεργασία και τονίζει τη σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με τρίτες χώρες για την επιβολή της νομοθεσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διεξήχθη και μια γενική συζήτηση σχετικά με το μοντέλο "pay or ok". Αποφασίστηκε η προώθηση της εκπόνησης Κατευθυντηρίων Γραμμών σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Από το δελτίο τύπου του ΕΣΠΔ

Οι απόψεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι διαθέσιμες εδώ.

Οι απαντήσεις της ΑΠΔΠΧ επί των ερωτημάτων του ΕΣΠΔ είναι διαθέσιμες εδώ.

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

send