logo-print

Το δικαίωμα πρόσβασης στο μικροσκόπιο του ΕΣΠΔ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων ανακοίνωσε το αντικείμενο της 3ης Συντονισμένης Δράσης του

28/02/2024

01/03/2024

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων ξεκίνησε τη δράση του Συντονισμένου Πλαισίου Επιβολής (CEF - ΣΕΠ) για το 2024. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, 31 αρχές προστασίας δεδομένων από ολόκληρο τον ΕΟΧ, συμπεριλαμβανομένων 7 εποπτικών αρχών γερμανικών κρατιδίων, θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία για την εφαρμογή του δικαιώματος πρόσβασης.

Το ΕΣΠΔ επέλεξε, τον Οκτώβριο 2023, το δικαίωμα πρόσβασης για την τρίτη Συντονισμένη Δράση του, καθώς αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της προστασίας των δεδομένων και είναι ένα από τα δικαιώματα προστασίας δεδομένων, που ασκούνται συχνότερα και για το οποίο οι εποπτικές αρχές δέχονται πολλές καταγγελίες. Ειδικότερα, το δικαίωμα πρόσβασης δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να ελέγχουν αν η επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων γίνεται σύννομα από τους φορείς. Επιπλέον, συχνά επιτρέπει την άσκηση των άλλων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα διόρθωσης και διαγραφής.

Το 2023, το Συμβούλιο εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά το δικαίωμα πρόσβασης, προκειμένου να βοηθήσει τους φορείς να ανταποκρίνονται στα αιτήματα πρόσβασης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Προκειμένου να αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο οι φορείς συμμορφώνονται με το δικαίωμα πρόσβασης στην πράξη, οι συμμετέχουσες εποπτικές αρχές θα υλοποιήσουν το Συντονισμένο Πλαίσιο Δράσης με διάφορους τρόπους, όπως την αποστολή ερωτηματολογίων, την έναρξη ή την παρακολούθηση επισήμων ερευνών.

Τα αποτελέσματα της κοινής πρωτοβουλίας θα αναλυθούν με συντονισμένο τρόπο και οι εποπτικές θα αποφασίσουν για πιθανές περαιτέρω ενέργειες εποπτείας και επιβολής. Επιπλέον, όλα τα αποτελέσματα θα συγκεντρωθούν, δημιουργώντας καλύτερη εικόνα του θέματος και επιτρέποντας στοχευμένη παρακολούθηση σε επίπεδο ΕΕ. Το ΕΣΠΔ θα δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης μόλις ολοκληρωθούν οι δράσεις.

Πρόκειται για την τρίτη πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Συντονισμένου Πλαισίου Επιβολής, το οποίο αποσκοπεί στον εξορθολογισμό της επιβολής και της συνεργασίας μεταξύ των αρχών προστασίας δεδομένων.

Οι δύο προηγούμενες συντονισμένες δράσεις εξέτασαν τη χρήση υπηρεσιών νέφους από τον δημόσιο τομέα, το 2022, και τον ορισμό και τη θέση των υπευθύνων προστασίας δεδομένων, το 2023.

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send