logo-print

ΣτΕ: Αντίθετη στο Σύνταγμα διάταξη νόμου που επιτρέπει την εξαγορά οδών που απεικονίζονται στα κυρωμένα στοιχεία διανομών αγροκτημάτων από τους ιδιώτες που τις κατέχουν

02/01/2024

08/01/2024

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣτΕ 2340/2023 Ολομ.: Αντίκειται στο Σύνταγμα διάταξη νόμου που επιτρέπει την εξαγορά οδών που απεικονίζονται στα κυρωμένα στοιχεία διανομών αγροκτημάτων από τους ιδιώτες που τις κατέχουν.

Πρόεδρος: Ευαγγελία Νίκα, Πρόεδρος ΣτΕ

Εισηγητής: Χριστίνα Σιταρά, Σύμβουλος Επικρατείας

Με την 2340/2023 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε αίτηση ακυρώσεως κατά απόφασης Επιτροπής Ελέγχου και Νομιμότητας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Με την απόφαση αυτή είχε απορριφθεί τελικώς αίτημα ιδιώτη να εξαγοράσει τμήμα δρόμου του Αγροκτήματος Λευκόπετρας Δήμου Αβδήρων Νομού Ξάνθης που διέρχεται εντός της ιδιοκτησίας του.

Με την απόφαση της Ολομελείας του Δικαστηρίου κρίθηκαν τα ακόλουθα:

α) Ορθώς η αίτηση εξετάσθηκε με βάση την περίπτωση α΄ της παρ.8 του άρθρου 22 του ν. 4061/2012 και όχι με την περίπτωση γ΄ της ίδιας παραγράφου, όπως είχε ζητηθεί.

β) Αντίκειται στο Σύνταγμα η περ. α΄ της παρ. 8 του  άρθρου 22 του ν. 4061/2012, η οποία παραπέμπει για την εφαρμογή της στις διατάξεις του άρθρου 23 του νόμου αυτού που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Δικαστήριο, και προβλέπει εξαγορά οδών που απεικονίζονται στα κυρωμένα στοιχεία διανομών αγροκτημάτων και συνοικισμών από ιδιώτες που τους κατέχουν, ενόψει του κοινόχρηστου χαρακτήρα των οδών, ο οποίος εμποδίζει την αλλαγή του προορισμού τους με την εξαγορά τους εν όλω ή κατά ένα τμήμα τους από τους ιδιώτες που τις κατέχουν αυθαίρετα.

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

send