logo-print

Παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και εικονικοί κόσμοι: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει απόψεις σχετικά με τον ανταγωνισμό στις αγορές

10/01/2024

10/01/2024

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε δύο προσκλήσεις υποβολής απόψεων για τους εικονικούς κόσμους και την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και απέστειλε αιτήματα πληροφόρησης σε διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις του ψηφιακού τομέα.

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με το επίπεδο του ανταγωνισμού στις αγορές της παραγωγικής ΤΝ και των εικονικών κόσμων, καθώς και ιδέες για το πώς το δίκαιο του ανταγωνισμού μπορεί να συμβάλει ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι νέες αυτές αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τις απόψεις που θα κατατεθούν και στη συνέχεια ενδέχεται να διοργανώσει ένα εργαστήριο, στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, για να συνθέσει τις διάφορες προοπτικές που θα προκύψουν από τις κατατεθείσες απόψεις.

Επιπλέον, η Επιτροπή εξετάζει τις επιπτώσεις που έχουν στη δυναμική της αγοράς ορισμένες από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων του ψηφιακού τομέα και προγραμματιστών και παρόχων ΤΝ.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει κατά πόσον η επένδυση της Microsoft στην εταιρεία OpenAI χρήζει εξέτασης βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ δήλωσε σχετικά: «Οι εικονικοί κόσμοι και η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντικό οι νέες αυτές αγορές να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να μην τεθούν εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στην παροχή των καλύτερων και πλέον καινοτόμων προϊόντων στους καταναλωτές. Καλούμε τις επιχειρήσεις και τους ειδικούς να μας επισημάνουν τυχόν ζητήματα ανταγωνισμού που έχουν αντιληφθεί στους εν λόγω κλάδους, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε από κοντά τις συμπράξεις τεχνητής νοημοσύνης για να βεβαιωθούμε ότι δεν στρεβλώνουν αδικαιολόγητα τη δυναμική της αγοράς.»

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ