logo-print

Νόμιμη η αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων αντιπροσώπων συνδυασμών σε εκλογές

Ισλανδία: Η υποχρέωση του αντιπροσώπου να φέρει ειδική ταμπέλα δεν παραβιάζει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του

16/01/2024

16/01/2024

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Η ισλανδική αρχή προστασίας δεδομένων Persónuvernd δέχθηκε την καταγγελία ενός αντιπροσώπου συνδυασμού και υποψηφίου στις εθνικές εκλογές σχετικά με την υποχρέωσή του να φέρει ειδική ένδειξη (ταμπέλα) με τα στοιχεία του κατά τον χρόνο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, η υποχρέωση αυτή παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα του, καθώς αποκαλύπτει τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Η Persónuvernd δεν συμμερίστηκε τον προβληματισμό αυτό.

Εξετάζοντας την εθνική νομοθεσία ως προς τις προϋποθέσεις συμμετοχής αντιπροσώπων συνδυασμών στην εκλογική διαδικασία, η ισλανδική αρχή έκρινε πως η αποτύπωση των προσωπικών δεδομένων του καταγγέλλοντος (φωτογραφία και στοιχεία ταυτοποίησης) στην ειδική καρτέλα αναγνώρισης αποτελεί επεξεργασία ειδικών κατηγοριών (ευαίσθητων) δεδομένων, η οποία είναι σύννομη.

Αναγνωρίζοντας πως η αποτύπωση αυτή αποκαλύπτει τις πολιτικές πεποιθήσεις του προσώπου που φέρει την καρτέλα, η ισλανδική αρχή εξέτασε τη νομική βάση για την επεξεργασία αυτή, καθώς και την πρόσθετη προϋπόθεση για την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων.

Επισημαίνεται ότι η Persónuvernd είναι μεταξύ των εποπτικών αρχών που παγίως θεμελιώνουν τη νομιμότητα της επεξεργασίας ευαίσθητων δεδομένων τόσο στις νομικές βάσεις του άρθρου 6 ΓΚΠΔ, όσο και στις πρόσθετες προϋποθέσεις του άρθρου 9 ΓΚΠΔ.

Η επεξεργασία αυτή κρίθηκε νόμιμη στη βάση της συμμόρφωσης με έννομη υποχρέωση, καθώς η εθνική εκλογική επιτροπή, που θεωρήθηκε ως υπεύθυνος επεξεργασίας, ήταν υποχρεωμένη εκ του νόμου να εκδώσει τις προβλεπόμενες καρτέλες αντιπροσώπων.

Ως προς την πρόσθετη προϋπόθεση νομιμότητας του άρθρου 9 ΓΚΠΔ για την επεξεργασία δεδομένων που αποκαλύπτουν πολιτικές πεποιθήσεις, η ισλανδική αρχή έκρινε πως η επεξεργασία αυτή στηρίζεται στη ρητή συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων, που είχε άλλωστε δώσει τα στοιχεία και τη φωτογραφία του στον εκλογικό συνδυασμό του, αλλά και στην πρόδηλη δημοσιοποίηση των δεδομένων του, καθώς εκτός από αντιπρόσωπος ετύγχανε και υποψήφιος του εν λόγω συνδυασμού.

 

Ανώνυμες Εταιρίες
Η Διαμεσολάβηση