logo-print

Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε γυμναστήριο για την εγκατάσταση καμερών χωρίς σήμανση στην Ιταλία

Η επιχείρηση είχε παραβιάσει και την εργατική νομοθεσία, η οποία θέτει προϋποθέσεις για την λειτουργία καμερών σε χώρους όπου κυκλοφορούν εργαζόμενοι

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επέβαλε η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων Garante σε γυμναστήριο της Ρώμης για την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης χωρίς τις απαιτήσεις του νόμου.

Από την επιτόπια αυτοψία που διενεργήθηκε από την αρμόδια αστυνομική αρχή διαπιστώθηκε πως η επιχείρηση είχε εγκαταστήσει κάμερες στους χώρους του γυμναστηρίου, χωρίς να έχει αναρτήσει ενημερωτικές πινακίδες όπως το άρθρο 13 ΓΚΠΔ επιτάσσει.

Η Garante υπενθύμισε πως η ανάρτηση πινακίδων σε χώρους όπου λειτουργούν συστήματα βιντεοεπιτήρησης αποτελεί υποχρέωση συνδεόμενη με την αρχή της διαφάνειας στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και απαραίτητη προϋπόθεση για τη νομιμότητα της λειτουργίας των συστημάτων αυτών. Επικαλούμενη την πάγια άποψή της, αλλά και τη γνώμη του ΕΣΠΔ για τις κάμερες, η ιταλική αρχή επεσήμανε πως το υποκείμενο των δεδομένων έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για τη λειτουργία καμερών πριν την είσοδό του στον επιτηρούμενο χώρο.

Παράλληλα και με δεδομένο πως οι κάμερες κατέγραφαν και τους εργαζόμενους στο γυμναστήριο, η ιταλική αρχή διαπίστωσε πως η επιχείρηση δεν είχε συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας για τη λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε χώρους όπου κυκλοφορούν εργαζόμενοι.

Το άρθρο 114 του ιταλικού νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων παραπέμπει στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, με τις οποίες (άρθρο 4 Ν.300/1970) προβλέπεται πως η λειτουργία συστημάτων επιτήρησης, τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την απομακρυσμένη παρακολούθηση εργαζομένων επιτρέπεται μόνο βάσει συλλογικής συμφωνίας ή με έγκριση της επιθεώρησης εργασίας.

Με βάση τα ανωτέρω, η Garante διαπίστωσε την παραβίαση των άρθρων 5 παρ.1α και 13 ΓΚΠΔ, καθώς και 114 του εθνικού νόμου και επέβαλε στην επιχείρηση το πρόστιμο των 3.000 ευρώ.

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send