logo-print

Κάμερες σε μαγαζί με παγωτά: 34.000 ευρώ πρόστιμο στην Ισλανδία

Η επιχείρηση είχε τοποθετήσει κάμερες ακόμη και στους χώρους που άλλαζαν ρούχα οι υπάλληλοι

21/11/2023

24/11/2023

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Πρόστιμο 34.000 ευρώ επέβαλε η ισλανδική αρχή προστασίας δεδομένων Persónuvernd σε εταιρεία που διαχειρίζεται καταστήματα πώλησης παγωτού για την επεξεργασία δεδομένων μέσω συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε χώρους που κυκλοφορούσαν πελάτες και εργαζόμενοι.

Η ισλανδική αρχή δέχθηκε την καταγγελία ενός από τους ανήλικους εργαζόμενους της εταιρείας, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη λειτουργία καμερών στους χώρους όπου οι υπάλληλοι φορούσαν τη στολή εργασίας τους. Ο εργαζόμενος επίσης κατήγγειλε πως δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση ως προς την επεξεργασία αυτή, ενώ δεν υπήρχαν ούτε και σχετικές πινακίδες.

Από την έρευνα της αρχής προέκυψε πως στο συγκεκριμένο παγωτατζίδικο είχαν εγκατασταθεί και λειτουργούσαν πέντε (5) κάμερες, που κατέγραφαν πελάτες και εργαζόμενους. Περαιτέρω, επιβεβαίωσε πως δεν υπήρχε κανένας χώρος χωρίς βιντεοεπιτήρηση, στον οποίο θα μπορούσαν οι υπάλληλοι να αλλάζουν τα ρούχα τους.

Η Persónuvernd κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του καταγγέλλοντος δεν υποβλήθηκαν σε νόμιμη, δίκαιη ή διαφανή επεξεργασία, ούτε ήταν κατάλληλα, συναφή και περιορισμένα στα αναγκαία σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους έγινε η επεξεργασία των δεδομένων.

Η αρχή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως η εταιρεία δεν ενημέρωνε τους υπαλλήλους της σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του συστήματος βιντεοεπιτήρησης και τα δικαιώματά τους σύμφωνα με το άρθρο 13 ΓΚΠΔ. Επιπλέον, οι πινακίδες που υποδείκνυαν τη βιντεοεπιτήρηση στο παγωτατζίδικο ήταν ανεπαρκείς, τόσο στους χώρους των εργαζομένων όσο και στο χώρο εξυπηρέτησης πελατών. Τέλος, η εταιρεία δεν συνεργάστηκε πλήρως με την εποπτική αρχή.

Μεταξύ των παραγόντων που επιμετρήθηκαν επιβαρυντικώς για τον υπολογισμό του προστίμου υπήρξαν το πλήθος των διατάξεων που παραβιάζονταν, καθώς και η ηλικία των υποκειμένων των δεδομένων, καθώς εκτός από τους πελάτες, δεν έλειπαν και εργαζόμενοι που ήταν ανήλικοι.

Η εταιρεία έλαβε την εντολή να διακόψει τη βιντεοεπιτήρηση του χώρου των εργαζομένων και να διαγράψει όλες τις καταγραφές από την εν λόγω κάμερα. Περαιτέρω, της δόθηκε η εντολή να επικαιροποιήσει και να εφαρμόσει διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τη βιντεοεπιτήρηση στον χώρο εργασίας τους και τα δικαιώματά τους σχετικά με αυτήν.

Photo by Lukas from Pexels

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send