logo-print

Ποια είναι η άποψή σας για τον GDPR;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τη γνώμη των πολιτών εν όψει της δεύτερης έκθεσης αξιολόγησης που θα υποβάλει το 2024

23/01/2024

24/01/2024

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Σύμφωνα με το άρθρο 97 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει ανά τέσσερα έτη εκθέσεις σχετικά με την αξιολόγηση και την αναθεώρηση του ΓΚΠΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η πρώτη έκθεση υποβλήθηκε, κατ’ εξαίρεση, το 2020, ενώ η Επιτροπή προετοιμάζει ήδη τη δεύτερη έκθεσή της.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή διαμόρφωσε άνοιξε την υποβολή σχολίων από τους πολίτες της Ένωσης σχετικά με τη λειτουργία του Γενικού Κανονισμού κατά τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του.

Σύμφωνα με τη δημοσιευθείσα πρωτοβουλία:

Ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων αποτελεί το κύριο νομοθέτημα της ΕΕ που εγγυάται το θεμελιώδες δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων. Καθορίζει τα δικαιώματα των φυσικών προσώπων και επιβάλλει υποχρεώσεις σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ατόμων στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας θα υποβληθεί έκθεση σχετικά με τον τρόπο που εφαρμόζονται οι κανόνες, 6 έτη μετά την έναρξη της εφαρμογής τους. Η έκθεση θα βασιστεί στην έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2020.

Πρόσκληση υποβολής στοιχείων

Περίοδος υποβολής παρατηρήσεων: 11 Ιανουαρίου 2024 - 08 Φεβρουαρίου 2024  (μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε να μάθει τη γνώμη σας

Η παρούσα πρόσκληση υποβολής στοιχείων είναι ανοιχτή για σχόλια. Η συμβολή σας θα ληφθεί υπόψη κατά την περαιτέρω ανάπτυξη και τελειοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας. Τα σχόλια που θα ληφθούν θα δημοσιευτούν σε αυτόν τον ιστότοπο και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες υποβολής σχολίων.

Παράλληλα, η πρόσκληση υποβολής στοιχείων αναφέρει ότι:

Στρατηγική διαβούλευσης

Μέσω της παρούσας πρόσκλησης υποβολής στοιχείων, τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους σχετικά με όλες τις πτυχές της εφαρμογής του ΓΚΠΔ. Κατά την υποβολή παρατηρήσεων, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να συμπληρώσουν το ίδιο ερωτηματολόγιο με αυτό που εστάλη στα μέλη της πολυμερούς ομάδας για τον ΓΚΠΔ τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι παρατηρήσεις που θα συγκεντρωθούν μέσω της παρούσας πρόσκλησης υποβολής στοιχείων θα συμπληρώσουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την πολυμερή ομάδα για τον ΓΚΠΔ, η οποία συστάθηκε από την Επιτροπή. Η έκθεση θα λαμβάνει επίσης υπόψη τη θέση και τα πορίσματα του Συμβουλίου, την πιθανή συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στοιχεία από τις αρχές προστασίας δεδομένων (μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων και συνεντεύξεων που διεξάγονται από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων με μεμονωμένες αρχές προστασίας δεδομένων).

Όπως προαναφέρθηκε, η έκθεση δεν θα καλύπτει τα ζητήματα που εξετάζονται στην πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για την επιβολή του ΓΚΠΔ σε διασυνοριακές υποθέσεις (λειτουργία του κεφαλαίου VII του ΓΚΠΔ).

Γιατί διεξάγουμε διαβούλευση;

Η Επιτροπή επιδιώκει να συγκεντρώσει απόψεις από το ευρύτερο δυνατό φάσμα ενδιαφερόμενων μερών.

Κοινό-στόχος

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις, επαγγελματίες που εφαρμόζουν τον ΓΚΠΔ κ.λπ.), ιδίως εκείνα που δεν περιλαμβάνονται ήδη στους διαύλους διαβούλευσης που αναφέρονται ανωτέρω.

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι διαθέσιμη εδώ.

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση