logo-print

Ανάρτηση βίντεο με μαθητές δημοτικού σε ιστοσελίδα Ιδρύματος

Η ουγγρική εποπτική αρχή διαπιστώνει πως δεν υπήρχε συμφωνητικό μεταξύ σχολείου και Ιδρύματος για την από κοινού επεξεργασία δεδομένων των παιδιών

06/02/2024

09/02/2024

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Ιστορικό

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Σλοβακίας διατύπωσε ενστάσεις για την επεξεργασία που πραγματοποιείτο από ένα Ίδρυμα, που τεκμαιρόταν ως υπεύθυνος επεξεργασίας για δύο ιστοτόπους στην ουγγρική γλώσσα.

Σύμφωνα με τη θέση της σλοβακικής εποπτικής αρχής, στους ιστοτόπους αυτούς είχαν αναρτηθεί κάποια βίντεο που δυνητικώς παραβίαζαν τα άρθρα 5 και 6 ΓΚΠΔ. Τα βίντεο αυτά εμφάνιζαν παιδιά να τραγουδούν σε Δημοτικό Σχολείο της Σλοβακίας.

Βασικές διαπιστώσεις

Η ουγγρική εποπτική αρχή εξέτασε το ποιος καθόρισε - είτε ανεξάρτητα είτε από κοινού με άλλους - τους σκοπούς και τα μέσα επεξεργασίας των δεδομένων, δηλαδή ποιος (το σλοβακικό σχολείο ή το Ίδρυμα) είχε την ευθύνη της λήψης αποφάσεων όσον αφορά τους σκοπούς και τα μέσα επεξεργασίας. 

Η από κοινού συμμετοχή στην επεξεργασία μεταξύ του Δημοτικού Σχολείου και του Ιδρύματος όσον αφορά τους σκοπούς επιτεύχθηκε από τις ενδιαφερόμενες οντότητες που επιδιώκουν στενά συνδεδεμένους ή συμπληρωματικούς σκοπούς.

Το άρθρο 26 παράγραφος 1 του ΓΚΠΔ απαιτεί από τους από κοινού υπευθύνους επεξεργασίας να καθορίζουν και να υιοθετούν με διαφάνεια τις αντίστοιχες ευθύνες τους για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό.

Η ουγγρική αρχή διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος και του Δημοτικού Σχολείου κατά την έννοια του άρθρου 26 παρ. 1 του ΓΚΠΔ όσον αφορά την από κοινού επεξεργασία και τις αντίστοιχες ευθύνες τους, αφού το συμφωνητικό συνεργασίας που είχαν συνάψει, δεν κάλυπτε τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων. Ως εκ τούτου, η ουγγρική αρχή διαπίστωσε πως το Ίδρυμα είχε παραβιάσει το άρθρο 26 παρ. 1 ΓΚΠΔ.

Απόφαση

Με βάση το άρθρο 58 παρ.2δ’ ΓΚΠΔ και το άρθρο 56 παρ.1 του ουγγρικού νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ουγγρική εποπτική αρχή απηύθυνε προειδοποίηση προς το Ίδρυμα να πληροί εφεξής τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους από κοινού υπευθύνους επεξεργασίας, κάθε φορά που θα συμφωνεί κοινές πράξεις επεξεργασίας.

Από την ανακοίνωση του ΕΣΠΔ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024
Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ