logo-print

Πρόστιμο 2.000 ευρώ για την αναπαραγωγή ενός βίντεο με μια βραδιά κατανάλωσης αλκοόλ

Πρόστιμο της ισπανικής αρχής προστασίας δεδομένων στον διαχειριστή ενός ιστολογίου για την ανάρτηση του βίντεο που απεικόνιζε τον καταγγέλλοντα

19/01/2024

24/01/2024

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Πρόστιμο 2.000 ευρώ επέβαλε η ισπανική αρχή προστασίας δεδομένων AEPD στον διαχειριστή ενός ιστολογίου για την ανάρτηση εντός βίντεο που απεικόνιζε τον καταγγέλλοντα.

Το βίντεο εμφάνιζε τον καταγγέλλοντα να περιγράφει σε φιλικό του πρόσωπο τις αντοχές του στο αλκοόλ, ενώ παράλληλα έδειχνε την εξέλιξη της κατάστασής του κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς κατανάλωσης κρασιού και αλκοολούχων ποτών.

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε με άγνωστο τρόπο σε δύο διαδικτυακά ενημερωτικά μέσα και στη συνέχεια αναπαρήχθη στο Instagram, το YouTube, το Twitter, αλλά και ένα ιστολόγιο, σε βάρος του διαχειριστή του οποίου ασκήθηκε η καταγγελία.

Η AEPD ζήτησε από τον καταγγελλόμενο διαχειριστή να της γνωρίσει τα στοιχεία του χρήστη που ανέβασε το επίμαχο βίντεο, για να λάβει την απάντηση πως υπεύθυνος για την ανάρτηση υπήρξε ο ίδιος, ο οποίος διατηρεί το ιστολόγιο αυτό ως χόμπι. Ως προς την προέλευση του υλικού, ο διαχειριστής ανέφερε πως το είχε βρει από κάποια άλλη ιστοσελίδα, από όπου και το κατέβασε προκειμένου να το αναρτήσει και αυτός.

Η ισπανική αρχή αναγνωρίζοντας καταρχήν πως η εικόνα του καταγγέλλοντος αποτελεί προσωπικό δεδομένο, η δε αναπαραγωγή της στο διαδίκτυο αποτελεί επεξεργασία δεδομένων διαπίστωσε την παραβίαση του άρθρου 6 ΓΚΠΔ και επέβαλε στον διαχειριστή πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

Σύμφωνα με την AEPD, μια τέτοια επεξεργασία θα μπορούσε να επιτραπεί μόνο με τη συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων, η οποία συγκατάθεση όμως δεν είχε δοθεί ποτέ.

Με την απόφασή της αυτή (PS-0333/2023), η AEPD για μια ακόμη φορά υπενθύμισε πως η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο φωτογραφικών ή βίντεο που απεικονίζουν τρίτα πρόσωπα δεν νομιμοποιεί την αναπαραγωγή του υλικού αυτού μέσω ιστοτόπων και λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κάθε αναπαραγωγή του υλικού αυτού αποτελεί νέα επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, η νομιμότητα της οποίας ελέγχεται αυτοτελώς.

Διαβάστε σχετικά: Η διακωμώδηση ενός αγνώστου στο Facebook κόστισε 10.000 ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό, η ισπανική αρχή έχει κατ’ επανάληψιν επιβάλει πρόστιμα σε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαχειριστές ιστοσελίδων και ιστολογίων που δεν ήταν αυτοί που αρχικώς ανήρτησαν υλικό με προσωπικά δεδομένα, αλλά τα βρήκαν αναρτημένα και απλώς τα αναπαρήγαγαν.

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5