logo-print

Επιστολική ψήφος: Ρύθμιση λεπτομερειών για την εγγραφή, διαγραφή και μεταβολή των στοιχείων των εκλογέων στην ειδική εφαρμογή (KYA)

Καθορισμός διαδικασίας εγγραφής, μεταβολής και ακύρωσης της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, του τρόπου πιστοποίησης του εκλογέα και των ζητημάτων προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

13/02/2024

13/02/2024

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ με τίτλο «Καθορισμός διαδικασίας εγγραφής, μεταβολής και ακύρωσης της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, του τρόπου πιστοποίησης του εκλογέα, ζητημάτων προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και κάθε άλλου θέματος σχετικού με την εφαρμογή των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 8 του ν. 5083/2024 (Α’ 12)» (ΦΕΚ Β’/1037/12-2-2024).

Με το Κεφάλαιο Γ’ του Μέρους Α’ του ν. 5083/2024 (Α’ 12) καθιερώθηκε η άσκηση εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο για την ανάδειξη εκπροσώπων της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον ν. 4255/2014, καθώς και για τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος σύμφωνα με τον ν. 4023/2011. Ο σκοπός της παρούσας KYA είναι η ρύθμιση λεπτομερειών για την εγγραφή, διαγραφή και μεταβολή των στοιχείων των εκλογέων στην ειδική εφαρμογή εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο.

Αντικείμενο της παρούσας υπουργικής απόφασης αποτελεί ο καθορισμός της διαδικασίας υποβολής αίτησης στην ειδική εφαρμογή εγγραφής εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου για την εγγραφή, μεταβολή και διαγραφή εκλογέων από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου. Επίσης, καθορίζεται ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα, καθώς και τα ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Αναφορικά με τη διαδικασία εισόδου και πιστοποίησης του εκλογέα στην ηλεκτρονική εφαρμογή εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, σύμφωνα με το άρθρο 2, δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 26/2012.

Ο εκλογέας που επιθυμεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 5083/2024, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), θα πρέπει να πιστοποιηθεί ως χρήστης. Η πιστοποίησή του γίνεται μέσω των προσωπικών κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Εναλλακτικά, εφόσον ο εκλογέας διαμένει εκτός Ελλάδας, μπορεί να πιστοποιηθεί στην εφαρμογή κάνοντας χρήση συνδυασμού των στοιχείων α) του εν ισχύ ελληνικού διαβατηρίου του (αριθμός και ημερομηνία έκδοσης διαβατηρίου, όνομα, επώνυμο και ημερομηνία γέννησης) και β) του εν ισχύ ελληνικού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (αριθμός και ημερομηνία έκδοσης ταυτότητας) ή του αριθμού δημοτολογίου. Για την ολοκλήρωση της πιστοποίησης με τον τρόπο αυτό, ο εκλογέας συμπληρώνει ενεργό αριθμό κινητού τηλεφώνου, στον οποίο αποστέλλεται, με σύντομο μήνυμα (SMS), κωδικός μιας χρήσης (One Time Password - OTP), τον οποίο ο εκλογέας συμπληρώνει στο ειδικό πλαίσιο κειμένου. Μη επαλήθευση οποιουδήποτε εκ των ανωτέρω στοιχείων δεν επιτρέπει την πιστοποίηση του εκλογέα στην εφαρμογή.

Η είσοδος στην εφαρμογή και η υποβολή αίτησης γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον εκλογέα ή από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο ΚΕΠ.

Ακολουθεί στο άρθρο 3 της ΚΥΑ η διαδικασία υποβολής αίτησης από τον ίδιο τον εκλογέα, ενώ στο επόμενο άρθρο 4 ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αίτησης μέσω ΚΕΠ.

Ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ως διεύθυνση αποστολής του εκλογικού υλικού τη διεύθυνση διαμονής του, ή να καταχωρίσει άλλη, πλήρη διεύθυνση στην οποία επιθυμεί να αποσταλεί ο φάκελος της επιστολικής ψήφου.

Οι αιτήσεις εγγραφής ή μεταβολής των στοιχείων και οι αιτήσεις διαγραφής που υποβάλλονται έως και σαράντα (40) ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών και ώρα Ελλάδας 23:59, λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εκλογέων επιστολικής ψήφου του άρθρου 7 του ν. 5083/2024 (Α’ 12) με τους οποίους θα διενεργηθούν οι εκλογές.

Δείτε ολόκληρη την υπουργική απόφαση εδώ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ