logo-print

Πρόστιμο 20.000 ευρώ σε γιατρό για την τοποθέτηση συνταγογραφήσεων σε γραμματοθυρίδα

Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων έχει επανειλημμένως ζητήσει τα έγγραφα αυτά να κλείνονται σε φάκελο

16/02/2024

20/02/2024

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Ακριβά κόστισε σε Ιταλό γιατρό η ιδέα που είχε για να δίνει τις συνταγογραφήσεις του στους ασθενείς του. Επιθυμώντας να αποφύγει τις αχρείαστες επισκέψεις στο ιατρείο του από ασθενείς που ήθελαν να λάβουν τις ιατρικές συνταγές που εξέδιδε, ο γιατρός σκέφτηκε να τοποθετήσει ένα γραμματοκιβώτιο έξω από το ιατρείο του, στο οποίο και τοποθετούσε τις συνταγές, προκειμένου να παραληφθούν από τους ενδιαφερόμενους.

Οι συνταγές τοποθετούνταν στο μεταλλικό κουτί χωρίς να έχει προηγηθεί η εμφακέλωσή τους, γεγονός που σήμαινε πως ο κάθε ασθενής μπορούσε, αλλά και όφειλε, να ελέγξει όλα τα έγγραφα, προκειμένου να εντοπίσει αυτό που τον αφορούσε.

Η πρακτική αυτή υπέπεσε στην αντίληψη της N.A.S., της ειδικής μονάδας της ιταλικής αστυνομίας για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο τροφίμων, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων Garante.

Σύμφωνα με τον διαβιβασθέντα φάκελο, ο οποίος περιελάμβανε και τις καταθέσεις επτά ασθενών που επιβεβαίωναν την πρακτική αυτή, η γραμματοθυρίδα ευρέθη να περιλαμβάνει 67 έγγραφα συνταγογραφήσεων, τα οποία δεν είχαν τοποθετηθεί και κλειστεί μέσα σε φακέλους.

Η Garante ζήτησε από τον γιατρό να υποβάλει τις απόψεις του, σύμφωνα με τις οποίες η παράδοση των συνταγών με τον τρόπο αυτό γινόταν μόνο για τους ασθενείς που το ζητούσαν, ως εκ τούτου βασιζόταν στη συγκατάθεσή τους. Περαιτέρω, ο γιατρός ισχυρίστηκε πως η πρακτική αυτή εισήχθη κατά την περίοδο των μέτρων προστασίας από τον Covid-19 και συνεχίστηκε έκτοτε, προς τον σκοπό της αποφυγής άσκοπων επισκέψεων στο ιατρείο, αλλά και διευκόλυνσης των ίδιων των ασθενών.

Η ιταλική αρχή δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του γιατρού, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να δώσει πρόσθετες εξηγήσεις, στην εξέλιξη της διαδικασίας, και διαπίστωσε την παραβίαση σειράς διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Η Garante υπενθύμισε πως με σχετικές οδηγίες που έχει εκδώσει, ήδη από τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με τις οποίες η συλλογή συνταγογραφήσεων από ιατρεία και φαρμακεία από τους ίδιους τους ασθενείς είναι δυνατή, υπό την προϋπόθεση πως τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται κλεισμένα σε φάκελο. Όπως χαρακτηριστικά είχε τότε παρατηρήσει η αρχή, η διαφύλαξη της εμπιστευτικότητας του εγγράφου μέσω φακέλου είναι αναγκαία όχι μόνο για την αποτροπή της πρόσβασης σε δεδομένα υγείας άλλου ασθενούς, αλλά και επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο ο παραλαμβάνων να μην είναι το υποκείμενο των δεδομένων.

Η Garante διαπίστωσε την παραβίαση των άρθρων 5, 9 και 32 ΓΚΠΔ και επέβαλε στον γιατρό το διοικητικό πρόστιμο των 20.000 ευρώ.

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

send