logo-print

College Board: Προς πώληση τα δεδομένα των μαθητών

Ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός κερδοσκοπούσε με τα δεδομένα που συνέλεγε για την εισαγωγή στα κολλέγια

23/02/2024

28/02/2024

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

750.000 δολάρια καλείται να καταβάλει ως πρόστιμο το College Board για τις πρακτικές του στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των εξεταζομένων μαθητών, όπως ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Το College Board είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος έχει αναπτύξει τυποποιημένες εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στα αμερικανικά κολλέγια, με τις εξετάσεις του να θεωρούνται από μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας και πολλά κολλέγια ως υψηλού επιπέδου και αξιοπιστίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το College Board συνάπτει συνεργασίες με σχολεία, προκειμένου να παράσχει τα προγράμματά του στους μαθητές των σχολείων αυτών. Μεταξύ των σχολείων αυτών και τα 500 σχολεία του Department of Education της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό, ωστόσο, ήταν πως το College Board συνέλεγε προσωπικά δεδομένα των μαθητών, προκειμένου να τα διαθέσει για σκοπούς κερδοσκοπικούς στην αγορά ή να τα χρησιμοποιήσει για δικές του προωθητικές ενέργειες.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως της Νέας Υόρκης αποκάλυψε πως το College Board ζητούσε από τους μαθητές να συμπληρώσουν, κατά την εγγραφή τους, σειρά προσωπικών πληροφοριών, όπως ο μέσος όρων της βαθμολογίας τους στο σχολείο, το ενδιαφέρον τους για θρησκευτικό κολλέγιο, οι θρησκευτικές τους δραστηριότητες ή το εισόδημα των γονέων τους. Η συλλογή των δεδομένων αυτών δεν ήταν καταρχήν απαγορευμένη, καθώς άλλωστε το College Board παρείχε και την υπηρεσία Student Search Service, για τη διασύνδεση των μαθητών με κολλέγια και παρόχους υποτροφιών.

Ωστόσο, μολονότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό ήταν προαιρετική, το College Board έπειθε τους μαθητές που έκαναν εγγραφή για να εξεταστούν, για την ανάγκη παροχής των στοιχείων που ζητούνταν, ενώ αμέσως μετά πωλούσε τα δεδομένα τους σε τρίτους φορείς. Σύμφωνα με την έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα 2018-2022, το College Board παραχώρησε άδεια χρήσης των δεδομένων των μαθητών της Νέας Υόρκης σε περισσότερα από 1.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Μόνο το έτος 2019, τα δεδομένα που πωλήθηκαν αφορούσαν περισσότερους από 237.000 μαθητές.

Ταυτόχρονα, από την έρευνα διαπιστώθηκε πως τα δεδομένα που συλλέγονταν χρησιμοποιούνταν και για προωθητικούς σκοπούς του ίδιου του οργανισμού.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, η χρήση δεδομένων μαθητών που συλλέγονται στο πλαίσιο σύμβασης με εκπαιδευτικό οργανισμό της πολιτείας δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνει σκοπούς εμπορικούς ή μάρκετινγκ. Κατά συνέπεια, αμφότερες οι πρακτικές του College Board ήταν παράνομες.

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

send