logo-print

To υλικό από τις οικιακές κάμερες προβλήθηκε σε άλλους χρήστες

Μια ανακοίνωση περιστατικού παραβίασης δεδομένων που υπενθυμίζει τους κινδύνους των οικιακών καμερών για την ιδιωτικότητα των χρηστών

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Περιστατικό ασφάλειας που διαπιστώθηκε στη λειτουργία των καμερών της ανακοίνωσε στις 19 Φεβρουαρίου η αμερικανική εταιρεία οικιακών καμερών Wyze.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που ανέβηκε στο forum της εταιρείας, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου διαπιστώθηκε η πτώση του συστήματος, η οποία οφειλόταν σε δυσλειτουργία του cloud provider AWS, που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

Η πτώση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία των συσκευών της εταιρείας για αρκετές ώρες, με τις προσπάθειες αποκατάστασης να οδηγούν σε παραβίαση δεδομένων. Τούτο διότι, όπως ανακοινώθηκε, καθώς η εταιρεία προσπαθούσε να επαναφέρει τις κάμερες, κάποιοι χρήστες ανάφεραν πως βλέπουν thumbnails και event videos που ανήκουν σε άλλους χρήστες.

Μετά από έρευνα που διενήργησε, η εταιρεία επιβεβαίωσε πως κατά τη στιγμή αποκατάστασης της λειτουργίας των καμερών περίπου 13.000 χρήστες έλαβαν πρόσβαση σε υλικό που δεν ήταν δικό τους, ενώ 1.504 εξ αυτών το άνοιξαν και το είδαν.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που είδαν ήταν το thumbnail σε μεγέθυνση, δεν έλειψαν όμως και περιπτώσεις όπου οι χρήστες μπόρεσαν να δουν και τα ξένα event videos.

H Wyze απέδωσε το συμβάν σε third-party caching client library, το οποίο είχε πρόσφατα ενσωματωθεί στα συστήματά της και το οποίο, δεχόμενο υπερφόρτωση αιτημάτων για επανασύνδεση συσκευών την ίδια στιγμή, μπέρδεψε τα ID των συσκευών με τα ID των χρηστών, με αποτέλεσμα να συνδέσει συσκευές με λάθος χρήστες.

Η εταιρεία δήλωσε πως, προς αποφυγή νέων παρόμοιων συμβάντων, έχει πλέον προσθέσει πρόσθετες απαιτήσεις ταυτοποίησης χρήστη για τη σύνδεση με τα event videos. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη της για τα «απογοητευτικά νέα» και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών της.

Δεν είναι, ωστόσο, το πρώτο περιστατικό ασφάλειας που δημοσιοποιεί η αμερικανική εταιρεία. Μόλις τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, η Wyze είχε ενημερώσει τους χρήστες της πως από λάθος κατά τη διόρθωση ενός bug στο online portal που διαθέτει για όσους δεν χρησιμοποιούν την εφαρμογή της, η εικόνα από τις κάμερες 10 χρηστών είχε προβληθεί για 40 λεπτά σε περίπου 2.300 χρήστες που ήταν τη στιγμή εκείνη συνδεδεμένοι.

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

send