logo-print

Δεκτή η αίτηση ανατροπής έκπτωσης οφειλέτριας από τις διατάξεις του ν. 3869/2010

06/03/2024

21/04/2024

Η με αριθμό 68/2024 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου έκανε δεκτή την αίτηση ανατροπής έκπτωσης οφειλέτριας από τις διατάξεις του ν. 3869/2010, επικυρώνοντας το περιεχόμενο της πρωτόδικης αποφάσεως υπαγωγής.

Η απόφαση παρουσιάζει σημαντικό νομολογιακό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι εστιάζει στην περίπτωση καταχρηστικής εφαρμογής των διατάξεων του αρ. 11 παρ. 2 του ν. 3869/2010 εκ μέρους των πιστωτών.

Είναι δε πιο επίκαιρη από ποτέ, δεδομένης της μεταβολής, λόγω μετάπτωσης των τραπεζικών λογαριασμών εξυπηρέτησης εκ μέρους των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες κατέστησαν διαχειρίστριες των ειδικών ή καθολικών διαδόχων των καθ’ ων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Για το ζήτημα της καταχρηστικότητας, η εν θέματι απόφαση αναφέρει επί λέξει:

“…Όμως λόγω των ως άνω μεταβιβάσεων και την ολιγωρία των προστηθέντων υπαλλήλων της διαχειρίστριας εταιρείας να υποδείξει έγκαιρα προς την αιτούσα, όπως τούτο επιβάλλεται τουλάχιστον από τα συναλλακτικά ήθη, νέο λογαριασμό, στον οποίο έπρεπε να καταθέσει το ποσό των ….. που ορίστηκε με την ως άνω απόφαση, εμφανίστηκε ότι δεν ήταν ενήμερη προς τις μηνιαίες καταβολές. Μετά όμως την υπόδειξη των με αρ. …. λογαριασμών που εξυήρετούσαν τις ένδικες οφειλές, η αιτούσα συνέχισε προσηκόντως και εμπροθέσμως να καταβάλλει τις ορισθείσες με την απόφαση καταβολές.. συνεπώς η καθ’ ης άσκησε καταχρηστικά και κατά παράβαση των κανόνων της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, το δικαίωμα που απορρέει από το άρθρο 11 παρ. 2 του ν. 3869/2010 και αιτήθηκε να κηρυχθεί έκπτωτη η αιτούσα από τη δικαστική ρύθμιση. Κατ’ ακολουθία των παραπάνω πρέπει να γίνει δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη η υπό κρίση αίτηση ανατροπής της έκπτωσης της αιτούσας από τη δικαστική ρύθμιση και να διαταχθούν όσα ειδικότερα ορίζονται στο διατακτικό αυτής…”​

Την υπόθεση χειρίστηκε ο Δικηγόρος Αθηνών, Μιχαήλ Ι. Κούβαρης

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

Ο Μιχάλης Κούβαρης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του Μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο "MSC BUSINESS FOR LAWYERS" του ALBA GRADUATE...

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
send