logo-print

Ψήφισμα Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ο Δ.Σ.Π. εκφράζει την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο και ζητά την απόσυρσή του

09/03/2024

09/03/2024

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ  Δ.Σ.Π. επί του Ν/Σ για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια: Ζητήματα αντισυνταγματικότητας και ασφάλειας δικαίου

Η υπεράσπιση του Συντάγματος και των Νόμων αποτελεί όχι μόνο καταστατικό σκοπό του Δ.Σ.Π., αλλά και νομική και ηθική υποχρέωση του δικηγορικού σώματος. Είναι αυτονόητο ότι σε ένα Κράτος Δικαίου, το πρώτο και κύριο μέλημα πρέπει να είναι η τήρηση των θεμελιωδών κανόνων, όπως είναι οι Συνταγματικές επιταγές.

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Η ρητή αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί με βάση οποιαδήποτε, επικαλούμενη το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο, ερμηνεία του Συντάγματος ούτε βεβαίως με έναν τυπικό νόμο.

Συνεπώς, για τη λειτουργία ιδιωτικών ή μη κρατικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, ζήτημα το οποίο θεωρείτο μέχρι σήμερα λυμένο, και από νομολογιακής και από πολιτικής απόψεως. Άλλωστε, η συνταγματική αναθεώρηση είναι η μόνη που εξασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια δικαίου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζει την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, το οποίο έχει εισαχθεί και συζητείται στο Κοινοβούλιο. Με το νομοσχέδιο αυτό, αντί της δόκιμης και επιβεβλημένης οδού της συνταγματικής αναθεώρησης, επιλέχθηκε η άμεση νομοθέτηση, κατά παράβαση του Συντάγματος, και για το λόγο αυτό ζητά την απόσυρσή του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ηλίας Ι. Κλάππας

Η Γεν. Γραμματέας Παναγιώτα Α. Μπουρλετίδου

Το ανωτέρω ψήφισμα εγκρίθηκε από το Δ.Σ. χωρίς αρνητική ψήφο. Παρών ψήφισε ο Πολυχρόνης Περιβολάρης, Αντιπρόεδρος, με το σκεπτικό ότι: «Κατά την άποψή μου μολονότι υπάρχουν θέματα αντισυνταγματικότητας που ασφαλώς μας απασχολούν, το κύριο θέμα που ούτε η Κυβέρνηση με την πρωτοβουλία της αγγίζει αλλά ούτε και οι θεσμικοί φορείς συζητούν ή έστω σκέφτονται είναι αυτό του ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ επαγγελματικά οι απόφοιτοι των νέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και αυτοί των Δημοσίων. Τα τελευταία ασφαλώς και πρέπει να αναβαθμιστούν για να διατηρήσουν το υψηλό διδακτικό επίπεδό τους και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.» 

Πηγή: dspeiraia.gr

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send