logo-print

Μείωση παραβόλου για την έκδοση διαβατηρίου

11/03/2024

12/03/2024

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Πολίτης απευθύνθηκε στον Συνήγορο με αίτημα τη μη επανακαταβολή παραβόλου για την έκδοση διαβατηρίου, μετά την ακύρωση του ατομικού του δελτίου ταυτότητας από τον Κλάδο Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης, ο πολίτης προχώρησε σε έκδοση νέου διαβατηρίου και, στη συνέχεια, υπέβαλε αίτηση για έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας, στο ίδιο Αστυνομικό τμήμα.

Πληροφορήθηκε, ωστόσο, ότι η ονομασία του τόπου γέννησής του έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να ανακληθεί το προ ολίγων ημερών εκδοθέν διαβατήριό του.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε έγγραφο προς το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. και επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 25/2022 «Προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων, χρονική ισχύς, αντικατάσταση, απώλεια και ακύρωση αυτών», ο πολίτης δε φέρει ευθύνη για τέτοιου τύπου μεταβολές.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι, στο πλαίσιο του σεβασμού της αρχής της χρηστής διοίκησης, θα έπρεπε να εξεταστεί η δυνατότητα απαλλαγής του πολίτη από μέρος ή το σύνολο του ποσού του παραβόλου στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ακυρωθέν διαβατήριο έχει εκδοθεί προσφάτως (λ.χ. εντός τριάντα ημερών).

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε επανεξέταση του ζητήματος, καθώς και πληροφόρηση ως προς το αν έχει ξεκίνησε μαζική ακύρωση των μέχρι στιγμής εκδοθέντων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας και διαβατηρίων που τυχόν περιλαμβάνουν εσφαλμένα στοιχεία, όπως η ανωτέρω εγγραφή.

Κατόπιν των ενεργειών της Αρχής, η ΕΛ.ΑΣ. ανταποκρίθηκε, σεβόμενη την αρχή της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, και αποδέχτηκε τη μείωση του παραβόλου (58 αντί 84,40 ευρώ) για επανέκδοση διαβατηρίου, εντός τριάντα ημερών, ως αντικατάσταση του προηγούμενου.

Περισσότερες πληροφορίες στο synigoros.gr

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send