logo-print

Πολιτικές για τη Μετανάστευση και το Άσυλο: Προκλήσεις και Προοπτικές

Διήμερο συνέδριο του Συνηγόρου του Πολίτη

03/04/2024

03/04/2024

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διήμερο συνέδριο για τα θεμελιώδη δικαιώματα στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου με θέμα «Πολιτικές για τη Μετανάστευση και το Άσυλο: Προκλήσεις και Προοπτικές» διοργανώνει ο Συνήγορος του Πολίτη στις 3-4 Απριλίου 2024, εν όψει της θέσης σε εφαρμογή του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Το συνέδριο έχει δύο ειδικότερες θεματικές ενότητες:

Τετάρτη 3 Απριλίου: «Η Πρόκληση των Μεταναστευτικών Ροών και της Προστασίας των Προσφύγων: Συνθήκες και Διαδικασίες Υποδοχής», Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Συνήγορος του Πολίτη θα παρουσιάσει ειδική έκθεση με τα ευρήματα αυτοψιών σε δομές της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και προτάσεις για τις συνθήκες και διαδικασίες υποδοχής. Οι διαπιστώσεις και παρατηρήσεις εστιάζουν σε επιμέρους θεματικές, όπως εγκαταστάσεις και υποδομές, ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και λοιπές παροχές, διαδικασίες υποδοχής και ασύλου, εκπαίδευση και δραστηριότητες, ασυνόδευτα παιδιά. Θα γίνει, επίσης, απολογισμός του έργου «Παροχή εμπειρογνωμοσύνης για τα θεμελιώδη δικαιώματα σε φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης», την υλοποίηση του οποίου ολοκληρώνει ο Συνήγορος του Πολίτη και στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται το συνέδριο.

Πέμπτη 4 Απριλίου: «Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης», Υπουργείο Εξωτερικών (Ακαδημίας 1).

Οι προβληματισμοί που εγείρονται, αλλά και οι προκλήσεις και προοπτικές που ανοίγονται, εντός του νέου πλαισίου που διαμορφώνεται, θα αποτελέσουν αντικείμενο των ομιλιών του Δημήτρη Καιρίδη, Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Βουλευτή, πρώην Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του Juan Fernando Lopez Aguilar, Προέδρου της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι πρόσφατες ευρωπαϊκές εξελίξεις, οι οποίες σηματοδοτούν νέες προκλήσεις για τις διαδικασίες στα σύνορα, θα απασχολήσουν τους ομιλητές του δεύτερου κύκλου, Monika Ekstrom, Policy Officer στη DG HOME, Sirpa Rautio, Διευθύντρια του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), Jonas Grimheden, Υπεύθυνο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της FRONTEX και Philippe Leclerc, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι εργασίες και των δύο ημερών θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω του καναλιού του Συνηγόρου στο ΥouΤube και το Facebook.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ.

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

send