logo-print

Η Πρόκληση των Μεταναστευτικών Ροών και της Προστασίας των Προσφύγων - Συνθήκες και Διαδικασίες Υποδοχής

Ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

11/04/2024

11/04/2024

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την άνοιξη του 2017, ο Συνήγορος του Πολίτη δημοσιοποίησε την ειδική έκθεση «Η πρόκληση των μεταναστευτικών ροών και της προστασίας των προσφύγων – ζητήματα διοικητικής διαχείρισης και δικαιωμάτων», στην οποία η Αρχή αποτύπωνε τα συμπεράσματά της για τη διαχείριση των πληθυσμιακών ροών, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρονική περίοδο από την έκρηξη του αριθμού των μετακινούμενων πολιτών τρίτων χωρών (2014 – 2015), μέχρι και ένα έτος περίπου από τη θέση σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (2016), στοχεύοντας να αναδείξει τον βαθμό και το επίπεδο ανταπόκρισης των δομών της Διοίκησης στις απαιτήσεις του φαινόμενου.

Επτά χρόνια μετά, επανέρχεται με την έκθεση «Η Πρόκληση των Μεταναστευτικών Ροών και της Προστασίας των Προσφύγων - Συνθήκες και Διαδικασίες Υποδοχής», η οποία αποτελεί μία νέα, επικαιροποιημένη αποτίμηση της κατάστασης, εστιάζοντας στις συνθήκες και στις διοικητικές διαδικασίες υποδοχής των αιτούντων διεθνή προστασία.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024, στο Συνέδριο: «Πολιτικές για τη Μετανάστευση και το Άσυλο: Προκλήσεις και Προοπτικές», περιλαμβάνει ευρήματα αυτοψιών σε δομές της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και προτάσεις για τις συνθήκες και διαδικασίες υποδοχής. Οι διαπιστώσεις και παρατηρήσεις εστιάζουν σε επιμέρους θεματικές, όπως εγκαταστάσεις και υποδομές, ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και λοιπές παροχές, διαδικασίες υποδοχής και ασύλου, εκπαίδευση και δραστηριότητες, ασυνόδευτα παιδιά.

Η έκθεση αποτελεί μία από τις ενέργειες του έργου με τίτλο «Παροχή εμπειρογνωμοσύνης για τα θεμελιώδη δικαιώματα σε φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης». Το έργο επωφελείται με συγχρηματοδότηση από τα EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021), που αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, και από εθνικούς πόρους.

Από το δελτίο τύπου του Συνηγόρου του Πολίτη

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας