logo-print

Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων: Επικαιροποιημένος οδηγός της CNIL

Η νέα έκδοση περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με το ΑΙ, τα apps, το cloud και τα API

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Την επικαιροποιημένη έκδοση έτους 2024 του πρακτικού οδηγού της για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων δημοσίευσε η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων CNIL.

Ο οδηγός αυτός αποσκοπεί στο να υπενθυμίσει τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, με τη νέα έκδοση να περιλαμβάνει και νέα θεματικά δελτία, μεταξύ άλλων για την τεχνητή νοημοσύνη, τις εφαρμογές για κινητά, το υπολογιστικό νέφος και τις διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API).

Όπως παρατηρεί η γαλλική αρχή, μέσω του πρακτικού οδηγού της μπορεί κανείς να θυμηθεί τις θεμελιώδεις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνει, αλλά και τα μέτρα ασφάλειας που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της προστασίας δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: Προσωπικά δεδομένα: Οδηγός για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων

Το επικαιροποιημένο κείμενο αποτελείται από 5 ενότητες και 25 θεματικά δελτία, μέσα από τα οποία παρέχονται συμβουλές και κατευθύνσεις για σειρά ζητημάτων όπως ο ρόλος των χρηστών του πληροφοριακού συστήματος, οι απαιτήσεις του εξοπλισμού και οι προεργασίες για την αντιμετώπιση περιστατικών.

Ο πρακτικός οδηγός απευθύνεται σε υπευθύνους προστασίας δεδομένων, υπευθύνους ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και επαγγελματίες της νομικής και της πληροφορικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την ασφάλεια των δεδομένων. Παράλληλα, ο οδηγός αυτός χρησιμοποιείται και από την ίδια την CNIL κατά την εξέταση των μέτρων ασφάλειας που έχουν ληφθεί από τους υπευθύνους επεξεργασίας.

Ο πρακτικός οδηγός για την ασφάλεια των δεδομένων είναι διαθέσιμος στα αγγλικά.

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send