logo-print

Υποβολή ερωτημάτων από μέλη του προσωπικού των ΑΕΙ προς το Υπουργείο Παιδείας (Εγκύκλιος)

Εν όψει της αρχής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, τα μέλη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού πρέπει να απευθύνονται προς τη Διοίκηση του Ιδρύματος, οι δε αρμόδιες υπηρεσίες του οφείλουν σε περίπτωση ερμηνευτικών δυσχερειών να απευθύνονται καταρχήν στη Νομική Υπηρεσία.

21/05/2024

21/05/2024

Ποινικός Κώδικας Ι
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Συγκεκριμένες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για την εξέταση μεμονωμένων ερωτημάτων που απευθύνονται προς το Υπουργείο Παιδείας από μέλη του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Οι προϋποθέσεις αυτές, καθώς και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται, αναλύονται στην Εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και απευθύνεται στους Πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Όπως παρατηρείται στην εισαγωγή της Εγκυκλίου, η πρακτική της υποβολής μεμονωμένων ερωτημάτων σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας από μέλη του διδακτικού ή διοικητικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. έχει ως επακόλουθο τη μετάθεση της ευθύνης σχετικά με την ερμηνεία και εφαρμογή της νομοθεσίας. Η ευθύνη αυτή μετατίθεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα όργανα των Α.Ε.Ι. προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η Εγκύκλιος, η ευθύνη για την επίλυση των θεμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων τους ανήκει στα ίδια τα ιδρύματα, όπως η ευθύνη αυτή απορρέει από την αρχή της αυτοδιοίκησης των Α.Ε.Ι..

Κατά συνέπεια, το Υπουργείο ζητά από τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων να ενημερώσουν τα μέλη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού τους πως για τη διευθέτηση των όποιων ζητημάτων τους αφορούν θα πρέπει πρωτίστως να απευθύνονται στη Διοίκηση του Ιδρύματός τους, ενώ τα υπό εξέταση θέματα θα πρέπει – σε περίπτωση ερμηνευτικών δυσχερειών και αδυναμίας επίλυσης – να τίθενται στην κρίση της οικείας Νομικής Υπηρεσίας.

Προϋποθέσεις για την υποβολή ερωτήματος προς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας είναι αφενός το ερώτημα να υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω του Γραφείου Πρύτανη προς την καθ’ ύλην αρμόδια Διεύθυνση, αφετέρου να συνοδεύεται από τη γνώμη της ερωτώσας Υπηρεσίας ή οργάνου, αλλά και από τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης: Ομότιμοι Καθηγητές και αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ: Νόμιμη η επίβλεψη διπλωματικών εργασιών πρώτου κύκλου και διδακτορικών διατριβών (ΝΣΚ 113/2023)

Το πλήρες κείμενο της Εγκυκλίου έχει ως εξής:

Θέμα: Υποβολή ερωτημάτων από μέλη του προσωπικού των Α.Ε.Ι. προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Αναφορικά με την υποβολή μεμονωμένων ερωτημάτων σε Υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. από μέλη διδακτικού ή/και διοικητικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. (επί θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης, επιμέτρησης προσόντων για εκλογή μελών Δ.Ε.Π., λειτουργίας Υπηρεσιακών Συμβουλίων κ.ά.), πρακτική που έχει ως επακόλουθο τη μετάθεση της ευθύνης σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή των κανόνων Δικαίου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τα όργανα των Α.Ε.Ι. προς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, θέτουμε υπ’ όψιν σας τα εξής:

Από την αρχή της αυτοδιοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η οποία κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος και του άρθρου 3 του Ν. 4957/2022 (Α΄ 141), απορρέει και η ευθύνη των Α.Ε.Ι. για την επίλυση των θεμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων τους.

Κατά συνέπεια, η υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στο εκάστοτε ισχύον και, συνεπώς, εφαρμοστέο νομικό καθεστώς αποτελεί καθήκον των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπηρεσιών και οργάνων των Α.Ε.Ι., ενώ οι Υπηρεσίες του Υπουργείου ασκούν εποπτικό ρόλο και δεν δύνανται να υποκαθιστούν πρωτογενώς τις ανωτέρω Υπηρεσίες.

Ενόψει των προαναφερθέντων, παρακαλείσθε να ενημερώσετε άμεσα τα μέλη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματός σας ότι, για τη διευθέτηση των ζητημάτων που τους αφορούν, θα πρέπει πρωτίστως να απευθύνονται στη Διοίκηση του Ιδρύματος. Οι Υπηρεσίες και τα όργανα των Α.Ε.Ι. οφείλουν να επιλύουν τα ζητήματα που ανακύπτουν κατόπιν διεξοδικής έρευνας και μελέτης των ισχυουσών διατάξεων της σχετικής νομολογίας, των γενικών εγκυκλίων και της διοικητικής πρακτικής. Σε περίπτωση ερμηνευτικών δυσχερειών και αδυναμίας επίλυσης των υπό εξέταση θεμάτων, οι αρμόδιες Υπηρεσίες οφείλουν να απευθύνονται, κατ’ αρχήν, στη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος και, εάν εξακολουθεί να κρίνεται απαραίτητη η γνώμη των Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για τη διευθέτηση ενός ζητήματος, το σχετικό ερώτημα θα πρέπει να υποβάλλεται στην καθ’ ύλην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, αποκλειστικά μέσω του Γραφείου Πρύτανη, και να συνοδεύεται από τη γνώμη της ερωτώσας Υπηρεσίας ή οργάνου καθώς και από τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος. Κατά συνέπεια, σας γνωρίζουμε ότι μεμονωμένα ερωτήματα που θα απευθύνονται σε Υπηρεσίες του Υπουργείου, εγγράφως ή προφορικά, δεν θα απαντώνται χωρίς την τήρηση της ως άνω διαδικασίας.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι σε Γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ. (βλ. Γνωμοδοτήσεις Β' Τμήματος 252/2011 και 167/2011, 118/2014 καθώς και Ολομ. 424/2010) αναφέρονται τα εξής: «Κατά την έννοια των διατάξεων που αφορούν στις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδοτεί επί αρμοδίως υποβαλλομένων ερωτημάτων για την έννοια και το περιεχόμενο συγκεκριμένων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, προκειμένου η Διοίκηση να τις εφαρμόσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και όχι επί ερωτημάτων τα οποία δεν αφορούν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών των Υπουργείων ή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που η νομική τους υπηρεσία διεξάγεται από αυτό, αλλά απασχολούν νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τα οποία έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, διαθέτουν νομική υπηρεσία, ως αυτοτελή οργανική μονάδα και η εν λόγω υπηρεσία τους δεν διεξάγεται από το Ν.Σ.Κ. . Ενώ η τυχόν εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργού άσκηση εποπτείας επ' αυτών των νομικών προσώπων και ανεξαρτήτων διοικητικών αρχών δεν αρκεί προς θεμελίωση αρμοδιότητας του Ν.Σ.Κ. για έκδοση γνωμοδοτήσεων επί ερωτημάτων τους. Υπό την αντίθετη εκδοχή, η ενασχόληση του Ν.Σ.Κ. με ερωτήματα, τα οποία, έστω και αν υποβάλλονται από τον εποπτεύοντα Υπουργό, απασχολούν αποκλειστικώς και μόνο το εποπτευόμενο νομικό πρόσωπο άγει, κατ' έμμεσο τρόπο, σε διεξαγωγή της νομικής υπηρεσίας του εποπτευόμενου φορέα από το Ν.Σ.Κ., κατά παράβαση των προπαρατεθεισών διατάξεων του Οργανισμού του Ν.Σ.Κ., στις οποίες κατονομάζονται σαφώς οι αρμοδιότητες του σώματος».

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
send