Προμήθειες υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού
Έκθεση ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τον τρόπο στάθμιση των αναγκών εξυπηρέτησης ασθενών και της αποφυγής υπερβολικής επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων
Δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 8/2023 έκθεση ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τίτλο «Πώς ενσωματώνεται η ιατρική εκτίμηση στις αποφάσεις με δημοσιονομικές συνέπειες των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας: οι προμήθειες υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού».
Σύμφωνα με τη σύνοψη της έκθεσης:
Το Ελεγκτικό Συνέδριο διερεύνησε με ποιον τρόπο σταθμίζονται οι ανάγκες ιατρικής εξυπηρέτησης των ασθενών και αποφυγής της υπερβολικής επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια των προμηθειών υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού και ποιες συστημικές αδυναμίες διαπιστώνονται.
Ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου διενεργήθηκε επί 9 νοσοκομείων, 3 υγειονομικών περιφερειών και της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας.
Τα πορίσματα του ελέγχου είναι τα ακόλουθα:
1. Δεν υφίσταται θεσμοθετημένη διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτημάτων των ιατρών για την εισαγωγή νέων υλικών. Τα αιτήματα αυτά δεν τεκμηριώνονται επαρκώς, γίνονται δε κατά κανόνα δεκτά μετά από εξέτασή τους μόνο από ιατρικής απόψεως, χωρίς να σταθμίζονται κατά τα λοιπά το κόστος και το όφελος από την εισαγωγή τους.
2. Πρακτικές ανάγκες έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία στην τήρηση άτυπων διαδικασιών προμηθειών, δηλαδή της παρακαταθήκης και των «ατιμολόγητων» προμηθειών, οι οποίες αφήνουν περιθώρια απόκλισης από τις βασικές αρχές του δικαίου των δημοσίων προμηθειών.
3. Ο προγραμματισμός των προμηθειών στηρίζεται στις αναλώσεις των προηγούμενων ετών και όχι σε επίκαιρα στοιχεία. Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων καταρτίζονται βάσει ορίων δαπανών και όχι βάσει των αναγκών τους. Αποδεικνύονται δε μη ρεαλιστικοί και υπόκεινται σε συνεχείς αναμορφώσεις.
4. Δεν διασφαλίζεται η άσκηση ελέγχου επί του ύψους των τιμών ανάθεσης. Το Παρατηρητήριο Τιμών έχει εγκαταλειφθεί. Τα νοσοκομεία προσφεύγουν κατά κανόνα σε απευθείας αναθέσεις, ενώ παρουσιάζονται καθυστερήσεις κατά τη διενέργεια των διαγωνισμών. Δεν αξιοποιείται η δυνατότητα χρήσης δυναμικών συστημάτων αγορών.
5. Η εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου 4865/2021 για τη δημιουργία των μητρώων και για τη διενέργεια κεντρικών προμηθειών θα μπορούσε να επιλύσει πολλές από τις διαπιστωθείσες δυσλειτουργίες. Αναγκαία είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης των νομοθετικών αυτών προβλέψεων.
Η έκθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου