logo-print

Ελεγκτικό Συνέδριο: Δημοσίευση της Έκθεσης Εσωτερικού Ελέγχου 2024

19/03/2025

20/03/2025

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ενεργειακή Αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσίευση της “Έκθεσης Εσωτερικού Ελέγχου 2024”

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ανακοινώνει τη δημοσίευση της “Έκθεσης Εσωτερικού Ελέγχου 2024”.

  • Τι είναι και που αποσκοπεί ο εσωτερικός έλεγχος;

Ο εσωτερικός έλεγχος είναι μια διαδικασία, που αποβλέπει στην εκμηδένιση ή ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών κινδύνων των φορέων δημοσίου τομέα, στην πρόληψη δηλαδή φαινομένων κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, με την χρήση των κατάλληλων δικλίδων.

  • Ποιος διενεργεί τον εσωτερικό έλεγχο;

Οι εσωτερικοί ελεγκτές, οι οποίοι ορίζονται υποχρεωτικά από κάθε φορέα, λειτουργούν ανεξάρτητα και παρέχουν αναφορές στους επικεφαλής των φορέων.

  • Ποιος είναι ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Το Ελεγκτικό Συνέδριο στο πλαίσιο της συνταγματικής του αποστολής, όπως εξειδικεύεται από τις σχετικές διατάξεις[1], εποπτεύει και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου.

Τα βασικά πορίσματα της Έκθεσης Διαπιστώσεων είναι:

1. Οι περισσότεροι φορείς δημοσίου τομέα:

Α) Δεν έχουν προβεί σε ενέργειες εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, καθώς και σύστασης μονάδων εσωτερικού ελέγχου ή βρίσκονταν στα αρχικά στάδια σχεδιασμού.

Β) Δεν έχουν προχωρήσει στην καταγραφή των διαδικασιών, που επιφέρουν δημοσιονομικές συνέπειες

Γ) Δεν έχουν προβεί στον εντοπισμό των πιθανών δημοσιονομικών κινδύνων για κάθε διαδικασία, που έχουν καταγράψει, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Δ) Δεν έχουν προχωρήσει στην καταγραφή των δικλίδων για τους πιθανούς δημοσιονομικούς κινδύνους και δεν έχουν ελέγξει την επάρκειά τους, ενώ αυτές (δικλίδες) περιγράφονται κατά τρόπο γενικό και αόριστο.

Ε) Δεν έχουν συστήσει και στελεχώσει Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου.

2. Μεγάλο ποσοστό των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου δεν έχει εκδώσει Κανονισμούς Λειτουργίας και Εγχειρίδια Ελέγχου και δεν ασκεί κρίσιμες αρμοδιότητες.

3. Οι φορείς αναθέτουν συχνά τον εσωτερικό έλεγχο σε εξωτερικούς συνεργάτες. Οι αναθέσεις συγκεντρώνονται σε περιορισμένο αριθμό αναδόχων, ενώ δεν ελέγχεται η πιθανή συνδρομή λόγων αποκλεισμού ή η ύπαρξη συνθηκών σύγκρουσης συμφερόντων για τους αναδόχους.

4. Η υποστελέχωση, σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων στους φορείς δημοσίου τομέα, που καταφεύγουν στην επιλογή εξωτερικών συνεργατών, ενέχει κινδύνους ως προς την ποιότητα των παραδοτέων.

5. Παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων καθορισμού ή εξειδίκευσης των κριτηρίων σύστασης Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου.

6. Καθυστερεί η συγκρότηση των Επιτροπών Ελέγχου, με συνέπεια την αναποτελεσματικότητα του ελέγχου της ποιότητας και αξιοπιστίας των εργασιών και των παραδοτέων των εξωτερικών συνεργατών.

7. Εκδίδονται εκθέσεις με Γνώμη επί του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου σε φορείς, στους οποίους δεν έχει εκκινήσει η διαδικασία καταγραφής του Συστήματος αυτού ή βρίσκεται σε αρχικά στάδια.

Μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης ΕΔΩ.

[1]Ν. 4820/2021, Οργανικός Νόμος Ελεγκτικού Συνεδρίου

ΦΓ8/55081/2020 (Β’4938) Κανονιστική Απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ποινικός Κώδικας Ι
Η χρηματοοικονομική ασφάλεια, 2024
send