logo-print

Προσβασιμότητα ατόμου με αναπηρία στις εγκαταστάσεις του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης (ΣτΠ)

Σε άτομο με κινητική αναπηρία χορηγήθηκαν εισιτήρια σε όροφο που είχε πρόσβαση μόνο από τις σκάλες

27/02/2025

27/02/2025

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων
Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορά ατόμου με μειωμένη κινητικότητα, με αντικείμενο: α) την καταβολή εισιτηρίου για τον συνοδό και β) προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετώπισε κατά την επίσκεψη για την παρακολούθηση παράστασης στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η πολίτης προσήλθε στο ταμείο του Βασιλικού Θεάτρου και ζήτησε να βγάλει εισιτήριο για την ίδια, που είναι άτομο με κινητική αναπηρία, και τη συνοδό της επιδεικνύοντας τα δικαιολογητικά της. Οι υπάλληλοι του ταμείου της εξήγησαν ότι δεν δικαιούται δωρεάν εισιτήριο συνοδού διότι η βεβαίωση που έχει προσκομίσει δεν αναφέρει ότι χρειάζεται συνοδό (η ίδια εξήγησε ότι δεν λαμβάνει επίδομα συνοδού). Σε ερώτησή της εάν υπάρχουν διαβαθμισμένα εισιτήρια (δυνατότητα επιλογής) για τα άτομα με αναπηρία, η απάντηση ήταν αρνητική και της χορηγήθηκαν 2 εισιτήρια στον εξώστη Α στον 6ο όροφο. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της παράστασης καθώς η πρόσβαση στον 6ο όροφο ήταν δυνατή μόνο από τις σκάλες και οι τουαλέτες κοινού στον όροφο ήταν κλειστές, ενώ οι τουαλέτες ΑμεΑ βρίσκονταν σε άλλο όροφο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στη Δ/νση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο οποίο ανήκει και το Βασιλικό Θέατρο τονίζοντας ότι η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία είναι προϋπόθεση ώστε να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης: Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες: Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

Για το λόγο αυτό, η προσβασιμότητα περιλαμβάνεται στις γενικές αρχές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (άρθρο 3 περ. στ΄) και για τη διασφάλισή της το κράτος οφείλει να λάβει κατάλληλα μέτρα. Η εν λόγω Σύμβαση έχει κυρωθεί με το Ν. 4074/2012 μαζί με το Προαιρετικό Πρωτόκολλο αυτής και οι ρυθμίσεις της αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εθνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου (άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος). Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον διατίθενται εισιτήρια σε άτομα με αναπηρία σε θέσεις του εξώστη, θα πρέπει προφανώς με το συγκεκριμένο θετικό μέτρο να διασφαλίζεται παράλληλα ότι ο χώρος των θέσεων είναι ευχερώς προσβάσιμος σε αυτά. Σε αντίθετη περίπτωση, δυσχεραίνεται ή αποκλείεται πλήρως η πρόσβασή τους, γεγονός που αντιστρατεύεται την προσφορότητα του μέτρου για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στο οικείο πολιτιστικό αγαθό. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, για τα κτίρια που υποδέχονται κοινό ισχύουν ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας με βάση τις διατάξεις του του ν. 4067/2012, άρθρο 26, παρ. 4, (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός).

Η Διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ανταποκρίθηκε πλήρως στην παρέμβαση του Συνηγόρου. Προέβη στην κατάρτιση νέας πολιτικής του Φορέα για τα άτομα με αναπηρία, η οποία εφαρμόζεται πλέον σε όλους τους χώρους δικαιοδοσίας της (Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό Θέατρο, Μονή Λαζαριστών, Θέατρο Δάσους και Θέατρο Γης). Η πολιτική αυτή περιλαμβάνει επί μέρους μέτρα για την τιμολόγηση, τη χωροθέτηση, τη στάθμευση, την ψηφιακή και φυσική προσβασιμότητα και την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία. Μεταξύ άλλων προβλέπεται νέα ειδική τιμολόγηση για τα άτομα με αναπηρία και για τους συνοδούς και λαμβάνονται μέτρα για την απόδοση θέσεων στα άτομα με αναπηρία με μειωμένη κινητικότητα στις πλατείες των θεάτρων.

Από τη σύνοψη διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη

Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο, 2η έκδ., 2024
Πολιτειολογία
send