logo-print

AI Act: Η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση επί των σχολίων της διαβούλευσης για τον ορισμό των συστημάτων ΤΝ και για τις απαγορευμένες πρακτικές

Οι αλγόριθμοι και το διοικητικό δίκαιο
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση, την οποία εκπόνησε το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS) για την Υπηρεσία ΤΝ της ΕΕ, στην οποία αναλύονται οι παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων μερών από δύο πρόσφατες δημόσιες διαβουλεύσεις.

Οι διαβουλεύσεις αυτές επικεντρώθηκαν σε δύο κανονιστικές υποχρεώσεις της πράξης για την ΤΝ —τον ορισμό των συστημάτων ΤΝ και τις απαγορευμένες πρακτικές ΤΝ— οι οποίες εφαρμόζονται από τις 2 Φεβρουαρίου 2025.

Η Επιτροπή βασίστηκε τόσο στις εν λόγω δημόσιες διαβουλεύσεις, όσο και σε άλλες πηγές, για να καταρτίσει τις μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τις απαγορευμένες πρακτικές και τον ορισμό των συστημάτων ΤΝ, με στόχο να βοηθήσει τους παρόχους και τα ενδιαφερόμενα μέρη στην αποτελεσματική εφαρμογή της πράξης για την ΤΝ.  

Η έκθεση παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των απαντήσεων σε καθεμία από τις 88 ερωτήσεις της διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η οποία διαρθρώνεται σε εννέα βασικές ενότητες. Δείχνει ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου αντιπροσώπευαν την πλειονότητα των απαντήσεων στη δημόσια διαβούλευση (47,2 % των σχεδόν 400 απαντήσεων), ενώ η συμμετοχή των πολιτών παρέμεινε περιορισμένη (5,74 %). Οι ερωτηθέντες ζήτησαν σαφέστερους ορισμούς τεχνικών όρων όπως «προσαρμοστικότητα» και «αυτονομία», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ακούσιας ρύθμισης του συμβατικού λογισμικού.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις απαγορευμένες πρακτικές αφορούν ειδικά τομείς όπως η επιβλαβής χειραγώγηση, η κοινωνική βαθμολόγηση και η εξ αποστάσεως βιομετρική ταυτοποίηση σε πραγματικό χρόνο, και περιλαμβάνουν νομικές διευκρινίσεις και πρακτικά παραδείγματα για τη στήριξη της κατανόησης και της συμμόρφωσης των ενδιαφερόμενων μερών με την πράξη για την ΤΝ.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι απαγορευμένες πρακτικές - όπως η αναγνώριση συναισθημάτων, η κοινωνική βαθμολόγηση και η βιομετρική ταυτοποίηση σε πραγματικό χρόνο - προκάλεσαν σημαντική ανησυχία. Τα ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι απαγορεύεται και τι όχι.

Με την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τον ορισμό του συστήματος ΤΝ, η Επιτροπή έχει ως στόχο να συνδράμει τους παρόχους και άλλα σχετικά πρόσωπα στον προσδιορισμό του κατά πόσον ένα σύστημα λογισμικού αποτελεί σύστημα ΤΝ, ώστε να διευκολυνθεί η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων. 

Και οι δύο δέσμες κατευθυντήριων γραμμών αναμένεται να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου ως απάντηση στην πρακτική εμπειρία, στις αναδυόμενες περιπτώσεις χρήσης και στα νέα ερωτήματα.

Τα δύο έγγραφα είναι διαθέσιμα εδώ.

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο 10η έκδοση καλλιτεχνικό
send