logo-print

Ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών

Πληροφορίες και πρακτικός οδηγός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

21/06/2015

16/11/2017

Προσωπικές Εταιρείες
Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο κανονισμός 861/2007 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2007, για τη θέσπιση ευρωπαϊκής διαδικασίας μικροδιαφορών αποσκοπεί στη βελτίωση και στην απλούστευση των διαδικασιών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, εφόσον το ύψος της αξίωσης δεν υπερβαίνει τα 2000 ευρώ.

Ο κανονισμός εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση τη Δανία.

Την ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών μπορούν να χρησιμοποιούν οι διάδικοι ως εναλλακτική δυνατότητα, αντί των διαδικασιών που ισχύουν βάσει του δικαίου των κρατών μελών.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει σε ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών και ευρωπαϊκή διαταγή πληρωμής

Η απόφαση που εκδίδεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαδικασίας μικροδιαφορών αναγνωρίζεται και είναι εκτελεστή σε άλλο κράτος μέλος χωρίς κήρυξη της εκτελεστότητας και χωρίς καμμία δυνατότητα προσβολής της αναγνώρισης της εν λόγω απόφασης.

Η διαδικασία μικροδιαφορών, η οποία εφαρμόζεται με βάση τυποποιημένα έντυπα, είναι γραπτή εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απαραίτητη την ακροαματική διαδικασία.

Ο κανονισμός καθορίζει επίσης προθεσμίες τόσο για τους διαδίκους όσο και για το δικαστήριο με στόχο την επίσπευση της εκδίκασης των μικροδιαφορών, ενώ προβλέπει τέσσερα τυποποιημένα έντυπα:

Έντυπο A - Έντυπο της αγωγής

Έντυπο B - Αίτημα του δικαστηρίου για συμπλήρωση ή/και διόρθωση του εντύπου της αγωγής

Έντυπο Γ - Έντυπο απάντησης

Έντυπο Δ - Βεβαίωση σχετικά με απόφαση που εκδόθηκε με την ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών

Το έντυπο Α αποστέλλεται στο δικαστήριο που έχει τη σχετική δικαιοδοσία.

Όταν το δικαστήριο παραλάβει το έντυπο της αίτησης, συμπληρώνει το προοριζόμενο για αυτό τμήμα του «εντύπου απάντησης». Εντός 14 ημερών από την παραλαβή του εντύπου αίτησης το δικαστήριο επιδίδει αντίγραφο στον εναγόμενο, καθώς και το συμπληρωμένο έντυπο απάντησης.

Ο εναγόμενος απαντά εντός 30 ημερών, συμπληρώνοντας το προοριζόμενο για αυτόν τμήμα του εντύπου απάντησης. Το δικαστήριο αποστέλλει αντίγραφο της τυχόν απάντησης στον ενάγοντα εντός 14 ημερών.

Εντός 30 ημερών από την παραλαβή της (τυχόν) απάντησης του εναγομένου, το δικαστήριο είτε εκδίδει απόφαση για τη μικροδιαφορά, είτε ζητά περισσότερες λεπτομέρειες γραπτώς από τα μέρη, είτε καλεί τους διαδίκους σε ακρόαση.

Στην περίπτωση της ακρόασης, δεν είναι αναγκαία η εκπροσώπηση από δικηγόρο.

Με το έντυπο αυτό (και, εάν χρειάζεται, με μετάφρασή του στη γλώσσα του άλλου κράτους μέλους) και με αντίγραφο της απόφασης, η απόφαση κηρύσσεται εκτελεστή σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις. Άρνηση εκτέλεσης της απόφασης σε άλλο κράτος μέλος μπορεί να υπάρξει μόνο στην περίπτωση που αυτή είναι ασυμβίβαστη με άλλη απόφαση που έχει εκδοθεί σε αυτό το κράτος μέλος και αφορά τους ίδιους διαδίκους. Η εκτέλεση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες και διαδικασίες του κράτους μέλους στο οποίο εκτελείται η απόφαση.

Τον Πρακτικό Οδηγό για την Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Διαδικασίας Μικροδιαφορών μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ