logo-print

Μέτρα απλούστευσης για την εξοικονόμηση επιπλέον 400 εκατ. ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει μια νέα κατηγορία εταιρειών, τις μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης - Τα μέτρα ενισχύουν τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις να επεκταθούν, να ψηφιοποιήσουν τις κανονιστικές διαδικασίες και να μειώσουν τη γραφειοκρατία

23/05/2025

23/05/2025

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ευρωπαϊκή Πολιτική Δικονομία - Β έκδοση

Μέτρα απλούστευσης για την εξοικονόμηση επιπλέον 400 εκατ. ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις της ΕΕ προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη μείωση του ετήσιου διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 400 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 8 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί μέσω προηγούμενων προσπαθειών απλούστευσης. Με μια νέα κατηγορία μικρομεσαίων ανώτατων ορίων, τα μέτρα θα διευκολύνουν τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης και, ως εκ τούτου, θα απελευθερώσουν πόρους για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Τα μέτρα ενισχύουν τα κίνητρα για τις ΜΜΕ να επεκταθούν, να ψηφιοποιήσουν τις κανονιστικές διαδικασίες, να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να στηρίξουν τον στόχο της Επιτροπής για μείωση του διοικητικού κόστους κατά 25% συνολικά και κατά 35% για τις ΜΜΕ έως το τέλος της παρούσας θητείας.

Απελευθέρωση στοχευμένης στήριξης για μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Όταν οι ΜΜΕ αναπτύσσονται πέραν των 250 εργαζομένων, καθίστανται μεγάλες επιχειρήσεις βάσει των ισχυόντων κανόνων — και αντιμετωπίζουν απότομη αύξηση των υποχρεώσεων συμμόρφωσης. Αυτή η «αιχμή» μπορεί να αποθαρρύνει την ανάπτυξη και να περιορίσει την ανταγωνιστικότητα. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει μια νέα κατηγορία εταιρειών, τις μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (SMC), δηλαδή τις εταιρείες με λιγότερους από 750 εργαζομένους· και είτε με κύκλο εργασιών έως 150 εκατ. ευρώ είτε με συνολικό ενεργητικό έως 129 εκατ. ευρώ.  

Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης - σχεδόν 38.000 εταιρείες στην ΕΕ - θα έχουν πρόσβαση για πρώτη φορά σε ορισμένα υφιστάμενα οφέλη για τις ΜΜΕ, όπως ειδικές παρεκκλίσεις βάσει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ) ή απλουστευμένους κανόνες, όπως κανόνες για τα ενημερωτικά δελτία που καθιστούν την εισαγωγή των SMC στο χρηματιστήριο απλούστερη και λιγότερο δαπανηρή.

Εξαίρεση από την καταχώριση φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου

Περίπου 10 000 εταιρείες, μόνο το 2026, δεν θα χρειάζεται πλέον να εγγράφονται στη διαδικτυακή πύλη της ΕΕ για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου στο πλαίσιο των προτεινόμενων αλλαγών.

Επί του παρόντος, όλοι οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς προϊόντων που περιέχουν φθοριούχα αέρια (φθοριούχα αέρια) πρέπει να καταχωρίζονται. Περίπου 2.000 νέες εταιρείες ζητούν άδεια κυκλοφορίας κάθε μήνα, πολλές από αυτές μικρές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που εισάγουν ή εξάγουν μερικά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με φθοριούχα αέρια στο σύστημα κλιματισμού. Η προτεινόμενη αλλαγή θα μειώσει τον φόρτο συμμόρφωσης για τις μικρότερες επιχειρήσεις που χειρίζονται περιορισμένους όγκους συναλλαγών, διατηρώντας παράλληλα τους κλιματικούς στόχους του κανονισμού.

Τήρηση αρχείων βάσει κινδύνου

Η σημερινή πρόταση απλουστεύει την υποχρέωση τήρησης αρχείων στον ΓΚΠΔ, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες και προκλήσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και οργανισμών, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων. Η πρόταση εξαιρεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς με λιγότερους από 750 εργαζομένους, επιπλέον των ΜΜΕ.

Οι ΜΜΕ, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί με λιγότερους από 750 εργαζομένους θα υποχρεούνται να τηρούν αρχεία μόνο όταν η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι «υψηλού κινδύνου» βάσει του ΓΚΠΔ. Εστιάζοντας τις απαιτήσεις τήρησης αρχείων σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, οι οργανισμοί μπορούν να αφιερώσουν τους πόρους τους σε τομείς όπου η προστασία των δεδομένων είναι πιο κρίσιμη, διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα προστασίας των δεδομένων.

Από το χαρτί στο ψηφιακό

Η πρόταση θα επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση, εξαλείφοντας τις επαχθείς απαιτήσεις που βασίζονται στο χαρτί στη νομοθεσία για τα προϊόντα. Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ εξακολουθούν να απαιτούν από τις εταιρείες να παρέχουν έντυπες δηλώσεις συμμόρφωσης, οδηγίες χρήσης και άλλες. Με την ψηφιοποίηση αυτών των απαιτήσεων, οι εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν και να διανέμουν πληροφορίες ευκολότερα και οι εθνικές αρχές μπορούν να επαληθεύουν αποτελεσματικότερα τη συμμόρφωση.

Ασφάλεια δικαίου μέσω κοινών προδιαγραφών

Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ και των ΜΜΚ, θα έχουν σαφή πορεία για να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τις απαιτήσεις της ΕΕ, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εναρμονισμένα πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό θα τους προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, θα μειώσει το κόστος και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα.

Ομαλότερη σταδιακή εφαρμογή των υποχρεώσεων δέουσας επιμέλειας για τις μπαταρίες

Για να βοηθήσει τον κλάδο των συσσωρευτών να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της προμήθειας πρώτων υλών σε αβέβαιους καιρούς, η Επιτροπή παρέχει στις εταιρείες περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για νέους κανόνες δέουσας επιμέλειας.

Η προθεσμία για τη συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς θα μετατεθεί κατά δύο έτη, από το 2025 στο 2027. Αυτό προσφέρει επίσης περισσότερο χρόνο για τη σύσταση τρίτων φορέων επαλήθευσης.

Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές δέουσας επιμέλειας θα δημοσιευτούν ένα έτος πριν από την έναρξη ισχύος των υποχρεώσεων. Αυτό θα παράσχει έγκαιρη καθοδήγηση στις επιχειρήσεις και θα συμβάλει στη διασφάλιση της ομαλότερης εφαρμογής των νέων κανόνων.

Ιστορικό

Η παρούσα πρόταση αποτελεί την τέταρτη γενική δέσμη μέτρων απλούστευσης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της παρούσας εντολής, σε μια αποφασιστική προσπάθεια σε ολόκληρο το θεσμικό όργανο για τη μείωση της περιττής γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού περιβάλλοντος που προωθεί την καινοτομία, την ανάπτυξη, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις.

Οι Omnibus I και II εξορθολογίζουν τους κανόνες για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας και τους κανόνες δέουσας επιμέλειας και τις επενδύσεις της ΕΕ, παρέχοντας περίπου 6,3 δισ. ευρώ σε ετήσια διοικητική ελάφρυνση. Το Omnibus III, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, επικεντρώθηκε στην απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, εξοικονομώντας έως και 1,58 δισ. ευρώ ετησίως για τους γεωργούς και 210 εκατ. ευρώ για τις εθνικές διοικήσεις.

Η επόμενη δέσμη μέτρων «Omnibus», η οποία έχει προγραμματιστεί προσωρινά για τον Ιούνιο του 2025, θα επικεντρωθεί στην άμυνα και θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην επίτευξη των επενδυτικών στόχων που ορίζονται στη Λευκή Βίβλο και να επιτρέψει στις καινοτόμες εταιρείες να ευδοκιμήσουν.

Θα ακολουθήσει μια δέσμη μέτρων «Omnibus» για τη χημική βιομηχανία και μια δέσμη μέτρων για την ψηφιακή τεχνολογία.

Αυτή η αλλαγή στη ρυθμιστική και εταιρική νοοτροπία αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάθε υπηρεσία της Επιτροπής και μέλος του Σώματος των επιτρόπων είναι επιφορτισμένη με την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας εξορθολογισμού, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την ευθυγράμμιση των κανόνων με την επιτόπια πραγματικότητα.

Πηγή: ec.europa.eu

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις, 3η έκδ., 2025
send