logo-print

Άρθρο 33 - Νόμος 3066/2002 - Εκπόνηση Πολεοδομικής Μελέτης και επανασχεδιασμός οικισμών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/10/2002

Μη κωδικοποιημένο
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

1. Για τον επανασχεδιασμό των οικισμών Μεσοχώρας -Αρματολικού, η Δ.Ε.Η., σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, εκπονεί Πολεοδομική Μελέτη, η έγκριση της οποίας γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία και Ειδική Μελέτη Περιβάλλοντος, η οποία εγκρίνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αφού εκφρασθούν οι απόψεις των θιγομένων μέσα σε ενάμιση μήνα από την ανάρτηση αυτών σε σχέδιο στα οικεία δημοτικά καταστήματα.

Η Πολεοδομική Μελέτη εκπονείται με βάση τα παρακάτω κατ' ελάχιστον κριτήρια:

- Γεωλογικό υπόβαθρο

- Περιβαλλοντική ένταξη

- Ιστορικό πολιτιστικό περιβάλλον - φυσιογνωμία της περιοχής

- Αναπτυξιακή διάσταση οικισμού (Σχέδιο «Καποδίστριας»)

- Διασύνδεση δικτύων (Δ.Ε.Η., ύδρευση, αποχέτευση, Ο.Τ.Ε., απορρίμματα κ.λπ.)

- Κοινωνική αποδοχή

- Επαρκής έκταση με ικανοποιητικούς κοινόχρηστους χώρους

- Πρόβλεψη για επαρκείς κοινωνικές υποδομές.

Η Δ.Ε.Η, με δαπάνες της εκτελεί στους επιλεγέντες χώρους τα προβλεπόμενα στην Πολεοδομική Μελέτη έργα υποδομής (ύδρευση, δρόμοι, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμός, Ο.Τ.Ε. κ.λπ.) και στη συνέχεια κατασκευάζει τις νέες κατοικίες, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα άρθρα 34 και 35, σε αριθμό, κατά το δυνατόν, ίσο με τον αριθμό των κατοικιών που είτε κατακλύζονται είτε θίγονται από πιθανά γεωλογικά προβλήματα.

Η συγγραφή υποχρεώσεων για τις κατασκευές μεταστέγασης των θιγομένων θα φαίνεται σε Μελέτη, που θα εκπονηθεί από την Δ.Ε.Η, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, με σκοπό τη δημιουργία πρότυπων οικισμών, που η μορφή των κατοικιών, το εμβαδόν τους, τα υλικά κ.λπ. να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του τοπίου, στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και τις ανάγκες των θιγομένων.

Η Αρχιτεκτονική Μελέτη θα τεθεί υπόψη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στους οποίους έχουν υπαχθεί οι θιγόμενες πρώην Κοινότητες, οι οποίοι θα διατυπώσουν τις απόψεις τους μέσα σε ενάμιση μήνα από την περιέλευση σε αυτούς της Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

2. Οι απαλλοτριούμενες εκτάσεις πέραν της Ανώτατης Στάθμης Πλημμύρας, που θα διαμορφωθούν από τη Δ.Ε.Η, κατά τρόπο ώστε να αποτελούν χώρο αναψυχής, καθώς και η αξιοποίηση της λίμνης, παραχωρούνται από τη Δ.Ε.Η, για χρήση στον αντίστοιχο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης στον οποίο υπάγονται οι πρώην Κοινότητες που ανήκαν. Το είδος της χρήσης θα τελεί υπό την έγκριση της Δ.Ε.Η, και τα τυχόν έσοδα από τη χρήση θα διατίθενται για τις ανάγκες των περιοχών των πρώην κοινοτήτων στις οποίες ανήκαν οι πιο πάνω εκτάσεις.

Εφόσον κατά τη φάση λειτουργίας των έργων του Υ.Η.Σ. Μεσοχώρας προκύψουν προβλήματα σε κατοικίες που βρίσκονται στο μη κατακλυζόμενο τμήμα των οικισμών, οφειλόμενα σε γεωλογικά φαινόμενα από τη λειτουργία του ταμιευτήρα, υποχρεούται η Δ.Ε.Η, να αποκαταστήσει πλήρως ή να κατασκευάσει κατοικίες για τους θιγομένους στους νέους οικισμούς, παρόμοιες με τις υπάρχουσες. Για λόγους ίσης μεταχείρισης, θα ισχύει και για τις περιπτώσεις αυτές ό,τι ισχύει και με τους λοιπούς θιγομένους που κατακλύζονται από τον Ταμιευτήρα του Υ.Η.Ε. Μεσοχώρας.

Κατά την κατασκευή και λειτουργία του έργου λαμβάνεται μέριμνα για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών ωφελειών των κατοίκων, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου τέταρτου του Ν. 2779/1999 (ΦΕΚ 296 Α').

3. Οι κάτοικοι των περιοχών των πρώην Κοινοτήτων Μεσοχώρας και Αρματολικού υποχρεούνται να διευκολύνουν άμεσα το προσωπικό και τους συνεργάτες, συμβούλους, μελετητές κ.λπ. της Δ.Ε.Η., να συλλέγουν τα στοιχεία που αφορούν στους υφιστάμενους οικισμούς των εν λόγω Κοινοτήτων και είναι, κατά την κρίση της Δ.Ε.Η., απαραίτητα για την εκπόνηση της Πολεοδομικής Μελέτης για τον επανασχεδιασμό των οικισμών Μεσοχώρας και Αρματολικού, τη σύνταξη κτηματολογίων για την προώθηση των απαραίτητων για την ολοκλήρωση του Υ.Η.Ε. Μεσοχώρας απαλλοτριώσεων και γενικά όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εκπόνηση κάθε είδους μελέτης και εκτέλεση εργασιών, οι οποίες θα απαιτηθούν για την πλήρη και άρτια εφαρμογή των Περιβαλλοντικών Όρων.

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση