logo-print

Παρουσίαση του προγράμματος «Δράσεις Πολιτισμού για μια πιο φιλική Δικαιοσύνη»

Ανήλικοι παραβάτες, ηλικίας 12 ετών και άνω, μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετάσχουν σε ειδικές δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού - Σκοπός η αναμόρφωση και επανένταξη ανηλίκων με ήπια παραβατικότητα

15/07/2025

15/07/2025

Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις, 3η έκδ., 2025
Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασαν το πρόγραμμα «Δράσεις Πολιτισμού για μια πιο φιλική Δικαιοσύνη».

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόκειται για μια καινοτόμο δράση κοινωνικής πολιτικής, που αποσκοπεί στην αναμόρφωση και επανένταξη ανηλίκων με ήπια παραβατικότητα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ειδικά σχεδιασμένες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2860/06.06.2025), θεσπίζεται το πλαίσιο εφαρμογής του αναμορφωτικού μέτρου της παρακολούθησης πολιτιστικών προγραμμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 122 του Ποινικού Κώδικα. Το μέτρο υλοποιείται από κρατικούς, δημοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς πολιτισμού, όπως μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και σύγχρονες πολιτιστικές δομές, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Δράσεις Πολιτισμού για μια πιο φιλική Δικαιοσύνη», ανήλικοι παραβάτες, ηλικίας 12 ετών και άνω, μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετάσχουν σε ειδικές δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε πολιτιστικούς οργανισμούς εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟ, στις παραστατικές και εικαστικές τέχνες, στον κινηματογράφο και στα οπτικοακουστικά μέσα.

Στο πρόγραμμα εμπλέκονται ενεργά οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Μουσεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, Εφορείες Αρχαιοτήτων από τη Μεσσηνία μέχρι τη Ροδόπη. Οι ανήλικοι θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας τριών μηνών, με ελάχιστη παρακολούθηση δύο ώρες ανά εβδομάδα, βασισμένα σε δοκιμασμένες πρακτικές συμπερίληψης, με την εποπτεία  του έμπειρου προσωπικού των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, σε μουσειοπαιδαγωγικές εφαρμογές εστιάζοντας στο δημοκρατικό πολίτευμα, το θέατρο στην κλασική εποχή, τις γυναίκες στην αρχαιότητα, αλλά και στην προστασία των μνημείων από φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους.

Προγραμματίζονται δράσεις, για ομάδες 6 έως 15 ατόμων, σε εβδομαδιαία συχνότητα, που θα διοργανώνονται από  τους φορείς  του σύγχρονου πολιτισμού. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας αναλαμβάνει τη διεξαγωγή προγραμμάτων κινηματοθεραπείας, ενώ τέσσερα θέατρα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και τα ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και Ιωαννίνων θα προσφέρουν προγράμματα παρακολούθησης παραστάσεων και θεατρικού εργαστηρίου, με  την ενεργό συμμετοχή των ανηλίκων, αλλά και  την αλληλεπίδρασή τους με ειδικούς ψυχικής υγείας, με τους οποίους θα εξετάζουν και θα συζητούν τις θεματικές που προκύπτουν μετά το πέρας των  δρωμένων και των παραστάσεων.

Πηγή: ministryofjustice.gr 

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Η απόδειξη των δικαιοπαραγωγικών γεγονότων της χρησικτησίας και ο αναιρετικός της έλεγχος, 2025