logo-print

Παράνομη η χρήση drones από το κράτος για επιτήρηση;

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Σύμφωνα με μια νομική γνωμοδότηση που υπεβλήθη στο Υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, η χρήση drones (τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα ελικόπτερα με δυνατότητα καταγραφής video) από την βρετανική κυβέρνηση είναι πιθανότατα παράνομη.

Αρκετές κρατικές και αστυνομικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο drones, παρ' όλα αυτά η γνωμοδότηση προειδοποιεί ότι η διατήρηση ή χρήση δεδομένων παρακολούθησης τα οποία έχουν συλλεχθεί με τη χρήση των drones είναι πιθανότατα αντίθετη στο νόμο, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση απασχόλησε ιδιαίτερα την πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας το τελευταίο διάστημα με τη Βουλή των Λόρδων να ζητά περαιτέρω πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους ενώ, παράλληλα, η αντιπολίτευση και κινήσεις πολιτών ζητούν μια πιο διεξοδική έρευνα για αυτό το ζήτημα.

Σε άρθρο της τον Σεπτέμβριο η Indepedent αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 300 φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου, ανάμεσα στους οποίους και πολλές αστυνομικές υπηρεσίες, έχουν πλέον την άδεια να χρησιμοποιούν drones. 

Παράλληλα, δεν υπάρχει κεντρικό μητρώο των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν drones ενώ ακτιβιστές φοβούνται ότι μπορεί η παρατήρηση να ανατεθεί σε τρίτους φορείς. Ο κίνδυνος είναι προφανής αν λάβουμε υπόψιν ότι η ενίσχυση των drones με βιομετρικές και υπέρυθρες κάμερες τους δίνει τη δυνατότητα να συλλέξουν ένα πρωτοφανές εύρος προσωπικών πληροφοριών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις Βρυξέλλες ανησυχεί για την κλιμακούμενη χρήση των drones και μελετά το ενδεχόμενο να θέσει αυστηρά κριτήρια στη χρήση τους για να προστατεύσει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα. Επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός νέου, πιο αυστηρού νομικού καθεστώτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει νομικούς περιορισμούς στη χρήση drones στις πόλεις της Ευρώπης, όπως, για παράδειγμα, η υποχρεωτική  συνεκτίμηση της ιδιωτικότητας και η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν το αν συλλέγονται τα προσωπικά τους δεδομένα.

Πηγή: independent.co.uk

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
send