logo-print

Σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τον "τουρισμό επιδομάτων"

14/11/2014

16/11/2017

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι είναι δυνατός ο αποκλεισμός μεταναστών από ορισμένες κοινωνικές παροχές, ακόμα και αν αυτοί είναι πολίτες της Ένωσης, εφόσον δεν έχουν οικονομική δραστηριότητα και εισέρχονται σε άλλο κράτος μέλος με μοναδικό σκοπό να τύχουν κοινωνικής στήριξης.

Η υπόθεση (C-333/13, Elisabeta Dano, Florin Dano κατά Jobcenter Leipzig) είχε παραπεμφθεί στο ΔΕΕ από το δικαστήριο κοινωνικοασφαλιστικών εισφορών της Λειψίας, και αφορούσε στην άρνηση χορήγησης επιδομάτων προς μία γυναίκα από τη Ρουμανία, η οποία είχε εισέλθει στη Γερμανία χωρίς, στην πράξη, να αναζητά εργασία.

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει δεδικασμένο για παρόμοιες περιπτώσεις όπου μετανάστες καταχράζονται κοινωνικές παροχές, φαινόμενο γνωστό και ως «τουρισμός επιδομάτων» (benefit tourism).

Το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία (Οδηγία 2004/38/ΕΚ), το δικαίωμα διαμονής ατόμων μη εχόντων οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται από την επάρκεια των δικών τους πόρων.

Με τον τρόπο αυτό, η κοινοτική νομοθεσία «επιχειρεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν οι μη έχοντες οικονομική δραστηριότητα πολίτες της Ένωσης το σύστημα πρόνοιας του κράτους μέλους υποδοχής προς τον σκοπό του βιοπορισμού».

Ολόκληρη την απόφαση του ΔΕΕ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

send