logo-print

Μετανάστες εντός ΕΕ μπορούν να αποκλείονται προσωρινά από κοινωνικές παροχές

Σύμφωνα με τις προτάσεις του γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ, Melchior Wathelet

07/06/2015

16/11/2017

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Οι άνεργοι μετανάστες - υπήκοοι κρατών - μελών της ΕΕ δεν αποκτούν αυτόματα δικαίωμα σε κοινωνικές παροχές κατά τους πρώτους τρεις μήνες της διαμονής τους σε άλλη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με τον γενικό Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ, Melchior Wathelet.

Ο Βέλγος γενικός εισαγγελέας υπέβαλε τις σχετικές προτάσεις του την Πέμπτη, σε μία υπόθεση που αφορά έναν Ισπανό άνδρα, τον J. Pena Cuevas, ο οποίος μετακόμισε στη Γερμανία με το γιο του, τον Ιούνιο του 2012.

Το αρμόδιο κέντρο εργασίας (Vestische Arbeit Jobcenter Kreis Recklinghausen) αρνήθηκε να χορηγήσει επιδόματα διαβιώσεως στον Cuevas για το επόμενο Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, με βάση τη γερμανική νομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων.

Οι θιγόμενοι άσκησαν προσφυγή ενώπιον του Sozialgericht Gelsenkirchen (δικαστηρίου ασφαλιστικών διαφορών του Gelsenkirchen), η οποία έγινε δεκτή.

Ωστόσο, το Κέντρο Εργασίας άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως αυτής ενώπιον του Εφετείου ασφαλιστικών διαφορών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε την άποψη του δικαστηρίου της ΕΕ.

Στα πλαίσια της υπόθεσης αυτής, ο γενικός εισαγγελέας Wathelet ανέφερε στις προτάσεις του ότι οι πολίτες της ΕΕ που μετακινούνται σε ένα κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι, μπορούν να αποκλείονται από το δικαίωμα σε ορισμένες κοινωνικές παροχές κατά τους πρώτους τρεις μήνες.

Ο Wathelet διατύπωσε την άποψη πως τα επιδόματα διαβίωσης πρέπει να θεωρούνται παροχές κοινωνικής βοήθειας, οι οποίες δε σχετίζονται με την αγορά εργασίας.

Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας σημείωσε ότι οι μετανάστες - υπήκοοι κρατών - μελών της ΕΕ, οι οποίοι αναζητούν ενεργά εργασία εντός των τριών αυτών μηνών, θα μπορούσαν να αιτηθούν ορισμένων κοινωνικών παροχών.

Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές για το δικαστήριο.

ΤΙς προτάσεις του γενικού εισαγγελέα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση