logo-print

Άρθρο 11 - Νόμος 1868/1989

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/10/1989

Μη κωδικοποιημένο
Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

1. Το άρθρο 69 του ν. 1756/1988 τροποποιείται ως εξής:

«Άρθρο 69 Διορισμός δόκιμων εισηγητών

1. Οι θέσεις των δόκιμων εισηγητών του Ελεγκτικού Συνεδρίου συμπληρώνονται με το διορισμό αυτών που πέτυχαν στο σχετικό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός γίνεται από επιτροπή που αποτελείται από τρεις αντιπροέδρους ή συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2. Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται ο γραμματέας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.

3. Γίνονται δεκτοί στο διαγωνισμό α) δικαστικοί λειτουργοί, β) δικηγόροι που έχουν ασκήσει το δικηγορικό λειτούργημα τουλάχιστον επί διετία και γ) υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Υπουργείου Οικονομικών που έχουν πτυχίο νομικού τμήματος Πανεπιστημίου και δεκαετή τουλάχιστον υπηρεσία.

4. Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται μόνο για τις θέσεις δόκιμων εισηγητών που είναι κενές κατά την προκήρυξή του, ο πίνακας όμως των επιτυχόντων στο διαγωνισμό ισχύει για ένα χρόνο από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

5. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει γραπτή και προφορική εξέταση στα εξής μαθήματα: α) συνταγματικό δίκαιο, β) διοικητικό δίκαιο, γ) δημοσιονομικό δίκαιο και οργανισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δ) συνταξιοδοτικό δίκαιο δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ε) αστικό δίκαιο και στ) πολιτική δικονομία.

6. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Υπουργού και σύμφωνη γνωμοδότηση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθορίζονται ο τρόπος προκήρυξης του διαγωνισμού, οι αναγκαίες δημοσιεύσεις, ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων και δικαιολογητικών, ο έλεγχος των προσόντων, η διεξαγωγή του διαγωνισμού, η βαθμολογία, η εξαγωγή αποτελεσμάτων, η ανακήρυξη των επιτυχόντων και η σειρά κατάταξης στο σχετικό πίνακα σε περίπτωση ισοβαθμίας, όπως και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

7. Ο διορισμός αυτών που πέτυχαν στο διαγωνισμό γίνεται με το βαθμό του δόκιμου εισηγητή και σύμφωνα με τη σειρά εγγραφές στον καταρτιζόμενο πίνακα των επιτυχόντων, θέσεις δόκιμων εισηγητών που κενώνονται μέσα σε ένα χρόνο από τη δημοσίευση του πίνακα των επιτυχόντων συμπληρώνονται με τη σειρά που ορίζεται στον πίνακα. Οι δόκιμοι εισηγητές διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία δύο ετών, στη διάρκεια της οποίας έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του δικαστικού λειτουργού Οι δόκιμοι εισηγητές βοηθούν τους συμβούλους και παρέδρους, καθώς και το γενικό επίτροπο και αντεπίτροπο, στην εκτέλεση των καθηκόντων τους σύμφωνα με τα οριζόμενα με απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί, με πράξη του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να ανατεθεί σε δόκιμους εισηγητές η προσωρινή αναπλήρωση παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για χρονικό διάστημα μέχρι τρεις μήνες.

8. Μετά τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφασίζει, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης, για την προαγωγή των δόκιμων εισηγητών σε θέση εισηγητών. Η απόφαση είναι αιτιολογημένη και λαμβάνει υπόψη το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, τη φιλοπονία που επέδειξαν καθώς και την ικανότητα και καταλληλότητά τους για το δικαστικό λειτούργημα.

Αν, αντίθετα, το Συμβούλιο κρίνει ότι ο δόκιμος εισηγητής δεν πρέπει να προαχθεί σε θέση εισηγητή λόγω ανεπάρκειας ή έλλειψης ήθους, αποφασίζει με αιτιολογημένη απόφαση την οριστική του απόλυση από την υπηρεσία η οποία γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

9. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί επίσης με αιτιολογημένη απόφασή του να παρατείνει τη δοκιμαστική υπηρεσία του δόκιμου εισηγητή για έναν ακόμα χρόνο αν κρίνει ότι δεν είναι ώριμος να προαχθεί σε θέση εισηγητή. Αν όμως και μετά την πάροδο του πρόσθετου χρόνου το Συμβούλιο κρίνει ότι δεν μπορεί να προαχθεί σε εισηγητή, αποφασίζει ταυτόχρονα με αιτιολογημένη απόφαση την οριστική απόλυση από την υπηρεσία, η οποία γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

10. Οι δόκιμοι εισηγητές, που κρίθηκαν ικανοί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, προάγονται εισηγητές του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό δόκιμων εισηγητών. Ο διορισμός τους γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

11. Οι εισηγητές βοηθούν τους συμβούλους, τους παρέδρους και το γενικό επίτροπο και αντεπίτροπο της Επικρατείας. Επίσης μπορούν να αναπληρώσουν προσωρινά τους παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες, με πράξη του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

2. Η παρ. 3 του άρθρου 71 του ν. 1755/1988 (ΦΕΚ 35) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Σε σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή αντεπιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προάγεται, μόνο κατ' απόλυτη εκλογή, πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχει τρία τουλάχιστον έτη υπηρεσίας στο βαθμό αυτόν».

3. Στην παρ. 2 του άρθρου 72 του ν. 1756/1988 προστίθενται τα εξής εδάφια:

«Στην περίπτωση αυτήν, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συγκροτείται, εκτός από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το γενικό επίτροπο της Επικρατείας, από τα τρία προκειμένου για το επταμελές, και τα πέντε, προκειμένου για το εννεαμελές, τακτικά μέλη των οποίων τα ονόματα είχαν εξαχθεί πρώτα κατά σειρά από την κληρωτίδα. Τα υπόλοιπα μέλη θεωρούνται αναπληρωματικά. Αν η συγκρότηση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ούτε με τη μειωμένη αυτή σύνθεση είναι δυνατή, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συγκροτείται από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας και οποιοδήποτε αριθμό μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αν ο αριθμός των μελών είναι άρτιος εφαρμόζεται ανάλογα η διάταξη του άρθρου 11 παρ. 11 του π.δ. 774/1980.

Τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη που έχουν ορισθεί με κλήρωση και κατά τη διάρκεια της θητείας τους προάγονται σε πρόεδρο ή γενικό επίτροπο της Επικρατείας αντικαθίστανται με νέα κλήρωση σύμφωνα με την παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου για το υπόλοιπο της θητείας τους».

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση