logo-print

Άρθρο 12 - Νόμος 1868/1989

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/10/1989

Μη κωδικοποιημένο
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Το άρθρο 74 του ν. 1756/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 74 Κέντρο Δικαστικών Σπουδών

1. Συνιστάται νομικό πρόσωπο δημόσιου δικαίου υπό την επωνυμία «Κέντρο Δικαστικών Σπουδών», εποπτευόμενο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με έδρα που θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Σκοπός του είναι η επαγγελματική εκπαίδευση των δικαστικών και εισαγγελικών παρέδρων, η περιοδική μετεκπαίδευση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και η οργάνωση σεμιναρίων για τους δικαστικούς γραμματείς από ινστιτούτο διαρκούς επιμόρφωσης και η διεξαγωγή δικαστικών μελετών και ερευνών, καθώς και η επιμέλεια συναφών εκδόσεων από ινστιτούτο ερευνών. Το επιμορφωτικό ινστιτούτο και το ινστιτούτο ερευνών αποτελούν μονάδες του Κέντρου.

2. Το Κέντρο έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) διοριζόμενο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τον προϊστάμενο της επιθεώρησης δικαστηρίων, ως πρόεδρο, δύο ανώτατους δικαστικούς ή εισαγγελικούς λειτουργούς, προτεινόμενους με τους αναπληρωτές τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, και δύο καθηγητές του νομικού τμήματος νομικής σχολής πού προτείνονται με τους αναπληρωτές τους από τον πρόεδρο του νομικού τμήματος. Η θητεία του προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου συμπίπτει με τη θητεία του ως προϊσταμένου της επιθεώρησης. Η θητεία των λοιπών μελών του Δ.Σ. είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί για μια ακόμη τριετία με την (δια διαδικασία. Το κέντρο εκπροσωπείται δικαστικώς και εξωδίκως από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του.

3. Στο Κέντρο λειτουργεί γνωμοδοτικό συμβούλιο συγκροτούμενο με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Το συμβούλιο αυτό γνωμοδοτεί σχετικά με τις γενικές κατευθύνσεις των προγραμμάτων σπουδών. Στο συμβούλιο αυτό μετέχουν ο πρόεδρος του Κέντρου, ως πρόεδρος και δύο ανώτατοι δικαστικοί ή εισαγγελικοί λειτουργοί, οριζόμενοι με τους αναπληρωτές τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και από δύο εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων του Κράτους, από τους οποίους ένας εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας, οριζόμενους με τους αναπληρωτές τους από την Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων του Κράτους προκειμένου για τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων και από τον αντίστοιχο φορέα προκειμένου για τους εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης. Αν οι εκπρόσωποι αυτοί δεν οριστούν σε προθεσμία 30 ημερών από τη λήψη του ερωτήματος, το συμβούλιο συγκροτείται χωρίς τη συμμετοχή τους.

4. Ως διευθυντές των ινστιτούτων επιμόρφωσης και ερευνών τοποθετούνται δικαστικοί ή εισαγγελικοί λειτουργοί, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, για ορισμένο χρόνο που μπορεί να παραταθεί.

5. Πόροι του Κέντρου είναι: α) ετήσια τακτική επιχορήγηση που εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης με ιδιαίτερο κωδικό αριθμό, β) επιχορηγήσεις από το ΤΑΧΔΙΚ ή τον προϋπολογισμό δημόσιων επενδύσεων και γ) δωρεές, κληρονομίες, κληροδοσίες και κάθε είδους εισφορές νομικών ή φυσικών προσώπων ημεδαπών ή αλλοδαπών.

6. Οι μονάδες και οι υπηρεσίες του Κέντρου λειτουργούν σε αίθουσες που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ύστερα από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου.

7. Με προεδρικά διατάγματα, εκδιδόμενα με πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, μέσα σε δύο έτη από την έναρξη ισχύος του κώδικα αυτού, και τροποποιούμενα με την ίδια διαδικασία, κανονίζονται: α) η διαδικασία διορισμού των μελών του διοικητικού και του γνωμοδοτικού συμβουλίου του Κέντρου, ο τρόπος σύγκλησης και λειτουργίας τους, οι αρμοδιότητές τους και οι αρμοδιότητες του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, β) το αναγκαίο για μόνιμο προσωπικό, προερχόμενο από δημόσιους δικαστικούς και πανεπιστημιακούς λειτουργούς, καθώς και η διαδικασία επιλογής και ανάθεσης των σχετικών καθηκόντων από το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου, γ) η διαδικασία συγκρότησης των προγραμμάτων εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στο ινστιτούτο επιμόρφωσης των λοιπών δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και η οργάνωση σεμιναρίων για τους δικαστικούς γραμματείς, δ) η διαδικασία σύστασης ομάδων στο ινστιτούτο ερευνών για ειδικές μελέτες ή εργασίες ή για την παροχή συμβουλευτικής συνδρομής και νομικών πληροφοριών και η επιμέλεια των εκδόσεων του Κέντρου, ε) η απόσπαση για ορισμένη χρονική περίοδο, ανανεώσιμη με απόφαση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, υπαλλήλων της γραμματείας των πολιτικών δικαστηρίων για τις ανάγκες του Κέντρου, στ) η τυχόν ιδιαίτερη αποζημίωση για την απασχόληση, έξοδα κίνησης, υπερωριακή εργασία κ.λπ. του διδακτικού προσωπικού και των υπαλλήλων του Κέντρου, κατάρτισης του ετήσιου προϋπολογισμού, απολογισμού και ισολογισμού και έγκρισης των δαπανών, ζ) η οργάνωση μηχανογραφικής τεκμηρίωσης, βιβλιοθήκης και εκτυπωτικής μονάδας, η) οι ειδικότεροι όροι και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση, λειτουργία και επίτευξη των σκοπών του Κέντρου και θ) η έναρξη λειτουργίας του, που μπορεί να είναι σταδιακή».

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

send