logo-print

Η συνέντευξη Τύπου των Δικηγόρων για το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

20/11/2014

16/11/2017

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ

Παρουσία της ηγεσίας όλων των Δικαστικών Ενώσεων της χώρας, των Συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών καθώς και εκπροσώπων των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΒΕΕ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, η συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλη Αλεξανδρή. Αντικείμενο της συνέντευξης ήταν η ενημέρωση για τους λόγους της αντίθεσης που εκφράζει το Δικηγορικό  Σώμα καθώς και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας στο νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Αλεξανδρής επεσήμανε ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο "αφορά κάθε πολίτη, συνεπάγεται επιπτώσεις στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του και επιδρά καθοριστικά στην πραγμάτωση του δικαίου σε κάθε ατομική περίπτωση».

Όπως υπογράμμισε, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αγνόησε πλήρως, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, τις εμπεριστατωμένες θέσεις του συνόλου της νομικής κοινότητας. Και διατήρησε τις προτεινόμενες μεταλλαγές της δομής και φιλοσοφίας δύο βασικών τομέων, δηλαδή της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πρωτοβαθμίων δικαστηρίων και της αναγκαστικής εκτέλεσης».

Ειδικότερα, όσον αφορά τις αλλαγές στην τακτική διαδικασία τόνισε πως «ουσιαστικά αναιρούνται οι θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας που διέπουν μέχρι σήμερα την πολιτική δίκη». Καταληκτικά επεσήμανε ότι «οι προτεινόμενες διατάξεις θα προκαλέσουν σειρά σοβαρών προβλημάτων για όλους (πολίτες-διαδίκους, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς). Και είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επικαλούνται οι συντάκτες του ότι επιδιώκουν».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις προτεινόμενες αλλαγές της ισχύουσας διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι «η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης δεν μπορεί να επιτευχθεί έναντι οιουδήποτε τιμήματος, πολύ δε περισσότερο σε βάρος της ορθότητας και δικαιότητάς της, της τήρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του οφειλέτη, σ΄αυτή τη περίοδο της δυσμενούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.(..) Και ακόμη κάτι επιπλέον σημαντικό: Δεν μπορεί όλα αυτά να επιβάλλονται προς όφελος μιας μόνο μερίδας δανειστών, όπως εν προκειμένω των Τραπεζών". Και μάλιστα σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, «συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου στο dsa.gr

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
send