logo-print

«Στοπ» στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των δελτίων του ΟΠΑΠ

24/11/2014

29/01/2018

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω των κερδών των τυχερών παιχνιδιών λαμβάνει η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), συμμορφούμενη προς τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η Ε.Ε.Ε.Π., με την ιδιότητά της ως αρμόδιας Αρχής του ν. 3691/2008 για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, εξέδωσε σχετικό Κανονισμό, με βάση τον οποίο καμία βεβαίωση κέρδους δεν επιτρέπεται να χορηγείται για τα παιχνίδια στα πρακτορεία, παρά μόνο όταν ο παίκτης ονομαστικοποιηθεί και πληρωθεί μέσω τραπέζης, ενώ για ποσά κάτω των 200 ευρώ δεν χορηγείται βεβαίωση κέρδους.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, από 1/1/2015 οι πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών υποχρεούνται να πληρώνουν τους παίκτες που παίζουν ως εξής:

1. Για μικτά κέρδη πάνω από 800 ευρώ ανά δελτίο, υποχρεωτικά μέσω τραπέζης, μετά από πιστοποίηση της ταυτότητας του παίκτη.

2. Για κέρδη από 200 έως 800 ευρώ ανά δελτίο μέσω τραπέζης και μετά από πιστοποίηση της ταυτότητας του παίκτη, εφόσον αυτός το ζητήσει με αίτησή του.

3. Για κέρδη κάτω των 200 ευρώ ανά δελτίο μέσω των πρακτορείων.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των κερδισμένων δελτίων των πρακτορείων (άνω του 90%) ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Έτσι, καθίσταται πλέον αδύνατη η χρήση κερδισμένων δελτίων από τρίτους, που τα χρησιμοποιούσαν προκειμένου να αποκτήσουν βεβαιώσεις κέρδους, ώστε να νομιμοποιήσουν μαύρο χρήμα.

Ο Κανονισμός αφορά όλους τους παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, εκτός των καζίνων για τα οποία θα εκδοθεί ξεχωριστή απόφαση.

Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΕΠΠ εδώ.

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
send