logo-print

Δικαστές: Διαρκής απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης από την Εκτελεστική Εξουσία

07/12/2014

16/11/2017

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Με ένα ψήφισμα-δριμύ κατηγορώ εναντίον της Κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση των Δικαστικών Λειτουργών - Δικαστών και Εισαγγελέων – μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6-12-2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών.

Σύμφωνα με το ψήφισμα,  διαπιστώνεται «η  κατ’ εξακολούθηση  μη συμμόρφωση της Εκτελεστικής Εξουσίας στις δικαστικές αποφάσεις, κατά παραβίαση των συνταγματικών αρχών, γεγονός που συνιστά μείζον θεσμικό ζήτημα, διότι η μη εφαρμογή τους θέτει σε κίνδυνο την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου».

Παράλληλα, γίνεται λόγος για τις διαρκώς διογκούμενες παθογένειες που χαρακτηρίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, όπως η έλλειψη υποδομών, η μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε δικαστές, εισαγγελείς και γραμματείς, η αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση, η φωτογραφική πολλές φορές νομοθέτηση κλπ.

Τέλος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατηγορεί την εκτελεστική εξουσία πως αγνόησε τις προτάσεις της, καθώς και αυτές των Ολομελειών του Αρείου Πάγου, του Εφετείου – Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, του Πρωτοδικείου Αθηνών και Πειραιώς, αναφορικά με την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ως εκ τούτου, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας αποφάσισαν, ως έκφραση διαμαρτυρίας για το νέο Κώδικα Πολτιτικής Δικονομίας, τη διακοπή των συνεδριάσεων επί τρίωρο, κατά την ημέρα εισαγωγής προς συζήτηση στην Βουλή του σχεδίου του Κώδικα.

Πηγή: Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send