logo-print

Υπέρ ενός διαδικτύου δύο ταχυτήτων τάσσεται η Angela Merkel

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Το όραμά της για το μέλλον του διαδικτύου, ενός διαδικτύου δύο ταχυτήτων, εξήγησε την περασμένη Πέμπτη στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel.

Συγκεκριμένα, η κυρία Merkel δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρχουν δύο "λωρίδες" (lanes) στις οποίες θα μοιράζεται η κίνηση (traffic) στο διαδίκτυο: μία η οποία θα είναι στα πρότυπα του διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε σήμερα κι ακόμη μία "ειδική", υψηλής προτεραιότητας, η οποία θα προσφέρει αυξημένες ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, οι νέες γρήγορες γραμμές είναι απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών διαδικτύου, όπως για παράδειγμα εφαρμογές τηλεϊατρικής και τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τεχνολογίες οι οποίες απαιτούν υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο το αν θα υπάρξουν αυστηρές ρυθμίσεις αναφορικά με το ποιες εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν γι' αυτές τις "γραμμές προτεραιότητας", η γερμανική εφημερίδα Frakfurter Allgemeine σημειώνει πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες streaming και video on demand είναι οι πρώτες στη λίστα αναμονής.

Ενόψει των εξελίξεων σχετικά με τη διατήρηση ή μη της αρχής της ουδετερότητας του διαδικτύου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυρία Merkel θεωρεί ότι οι απόψεις της βρίσκονται στη μέση και πως δεν στρέφεται ευθέως κατά του net neutrality.

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι τόσο απλό. Η διατήρηση μίας "λωρίδας γενικής κυκλοφορίας", στην οποία η αρχή της ουδετερότητας του διαδικτύου θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται, εξαρτάται αποκλειστικά από το εύρος ζώνης (bandwidth) και συνεπώς τις ταχύτητες που θα προσφέρουν οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου σε αυτήν.

Αν οι ταχύτητες είναι χαμηλές και οποιαδήποτε εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να ενταχθεί στη "λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας", τότε μπορεί κανείς λογικά να υποθέσει πως οι εταιρείες θα αρχίσουν να πληρώνουν, στα πλαίσια του μεταξύ τους ανταγωνισμού, τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου για καλύτερες ταχύτητες.

Και αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο απ' ό,τι επιτάσσει η αρχή της ουδετερότητας του διαδικτύου.

Πηγή: theverge.com

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ